Dryml splnil hrozbu, nemocnice ve Vrchlabí už neoperuje klienty VZP

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Soukromá Česko-německá horská nemocnice Vrchlabí dnes splnila svou páteční hrozbu a zastavila plánované operace a vyšetření pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Už jsme zrušili dvě plánované operace endoprotéz, akutní případy samozřejmě ošetřovat budeme,“ řekl E15.cz ředitel vrchlabské nemocnice a bývalý senátor Vladimír Dryml. VZP naopak uvedla, že zatím žádné potíže svých klientů v tomto regionu nezaznamenala.

Dryml současně řekl, že ve vrchlabské nemocnici již začalo pracovat poradenské středisko, které klientům VZP radí s případnou změnou zdravotní pojišťovny. „Během dnešního dopoledne jsme už pomohli přehlásit čtyři klienty od VZP k jiné zdravotní pojišťovně.

Na dotaz E15.cz, jak dlouho bude embargo na klienty VZP v nemocnici trvat, Dryml řekl, že nevidí světlo na konci tunelu. Naopak spíš se kloní k tomu, že na konci roku vypoví smlouvu s VZP. Hospodaření nemocnice to podle Drymla neohrozí, protože klienti VZP nejsou pro toto zařízení klíčovou záležitostí a navíc jsou pro vrchlabské zařízení nejdražší.

Dryml opět zopakoval, že VZP dluží vrchlabské nemocnic více než 20 milionů korun za rok 2014 za provedenou zdravotní péči, za letošek jsou to prý další tři miliony korun. VZP však tvrdí, že Drymlově nemocnici nic nedluží.

„Nemůže to být pravda. S vedením VZP se snažíme jednat neustále a s pojišťovnou navíc vedeme několik soudních sporů o peníze. Ten nejstarší je z roku 2003 a ještě nebyl vyřešen. To samo o sobě svědčí o úrovni české justice,“ řekl ředitel vrchlabské nemocnice.

Současně dodal, že má na stole od VZP dva návrhy na mimosoudní vyrovnání. „To samo svědčí jako důkaz dluhů. Pokud nemáte dluh, tak přece nebudete dávat návrh na mimosoudní řešení. Poslední jednání jsme měli v centrále VZP v Praze minulý týden. Nabídli nám třetinu toho, co my požadujeme. VZP se chová jako arabský trhovec,“ řekl Dryml.

VZP: Naši klienti můžou být v klidu

Samotná VZP dala E15.cz odlišné informace. „Doposud jsme nezaznamenali, že by soukromá česko-německá nemocnice ve Vrchlabí omezila péči,“ řekl dnes na dotaz E15.cz mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pokud by se tak stalo, nic se pro klienty VZP nezmění. „Je třeba si uvědomit, že i když se ředitel vrchlabské nemocnice tváří, že jeho zařízení je pro zajištění péče v Krkonoších nezbytné, není tomu tak. Ve spádové oblasti , kde má mimochodem VZP pouhých tři tisíce klientů, je řada dalších kvalitních zdravotnických zařízení, s nimiž máme smlouvu. Například deset kilometrů od Vrchlabí je Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, v dojezdové vzdálenosti do 20 minut je nemocnice s poliklinikou v Semilech, do 30 minut jsou Oblastní nemocnice Trutnov či Oblastní nemocnice Jičín,“ argumentuje mluvčí.

„VZP nehodlá a ani nemůže přistoupit na ultimativní požadavky managementu vrchlabské nemocnice – pojišťovna nemá žádný dluh vůči vrchlabské nemocnici a vyúčtování péče za rok 2014, které je předmětem sporu. Platby provedla striktně podle platné úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví,“ uzavřel mluvčí.

Ředitel vechlabské nemocnice Vladimír Dryml má za sebou pestrou profesní i politickou kariéru. Zastával například post náměstka ministra zdravotnictví Davida Ratha a v letech 2008 až 2014 působil jako senátor původně zvolený za ČSSD. V srpnu 2012 však z ČSSD vystoupil a přešel do SPOZ. V září 2013 byl ze SPOZ vyloučen. V loňských volbách Dryml na Královéhradecku neobhájil post senátora, když kandidoval za stranu Domov.