Hra o peníze: Drymlova nemocnice ve Vrchlabí jde do souboje s VZP

Vladimír Dryml

Vladimír Dryml Zdroj: E15

Soukromá Česko-německá horská nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku od 21. září zastavuje plánované operace a vyšetření pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). VZP dluží vrchlabské nemocnic více než 20 milionů korun za prokázanou zdravotní péči, oznámil dnes ředitel soukromé vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. VZP v reakci na tento krok uvedla, že nemá vůči vrchlabské nemocnici žádné finanční závazky.

„VZP svým jednáním ohrožuje poskytování zdravotní péče pro 35 tisíc stálých obyvatel regionu a 50 tisíc návštěvníků Krkonoš, tento fakt je obzvláště nebezpečný před nadcházející zimní sezónou,“ uvedl Dryml. Podle něj již nemocnice začala mediální kampaní informovat své klienty, kteří jsou pojištěnci VZP o možném vypovězení smlouvy s VZP. Zároveň zřídila centrum, kde nabízí pomoc se změnou zdravotní pojišťovny všem pojištěncům VZP, kteří se nadále chtějí v nemocnic léčit.

Podle VZP vedení vrchlabské nemocnice odmítá akceptovat vyúčtování péče za rok 2014, které bylo naprosto v souladu se standardními úhradovými mechanismy a s úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

VZP: Jde o nátlak kvůli penězům

„Ze strany managementu vrchlabské nemocnice jde o snahu vynutit si tímto způsobem a na úkor ostatních výrazně vyšší platby za péči, než jaké mají všechna zdravotnická zařízení v Česku,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

VZP uvedla, že pokud nemocnice skutečně přistoupí k tomu, že udělá z tří tisíc klientů VZP v dané spádové oblasti rukojmí, zajistí jim pojišťovna péči u ostatních smluvních partnerů, kterých má v dané oblasti dostatek.

Vrchlabská nemocnice již loni v listopadu pohrozila VZP exekucí, protože od ní prý nedostala zaplaceno za poskytnutou smluvní péči v roce 2013 téměř 4,5 milionu korun. VZP se tehdy ohradila, že své závazky prý řádně hradí.

V minulosti vrchlabská nemocnice vypověděla smlouvy například Vojenské zdravotní pojišťovně (VOZP) či Oborové zdravotní pojišťovně zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (OZP). Z dnešního Drymlova vyjádření vyplývá, že kromě klientů VZP není poskytování zdravotní péče nijak omezeno.

Pestrá minulost

Dryml má za sebou pestrou profesní i politickou kariéru. Zastával například post náměstka ministra zdravotnictví Davida Ratha a v letech 2008 až 2014 působil jako senátor původně zvolený za ČSSD. V srpnu 2012 však z ČSSD vystoupil a přešel do SPOZ. V září 2013 byl ze SPOZ vyloučen.

V loňských volbách Dryml na Královéhradecku neobhájil post senátora, když kandidoval za stranu Domov. Voliči na Královéhradecku vybírali senátora z celkem 11 kandidátů, Dryml skončil předposlední se ziskem 1,87 procenta hlasů.