Ekonomika v závěru roku rostla rychleji, než odhadovali statistici

ilustrační foto, Sklářská společnost Crystalex CZ

ilustrační foto, Sklářská společnost Crystalex CZ Zdroj: ctk

Česká ekonomika v loňském posledním čtvrtletí rostla meziročně o 1,5 procenta, tedy rychleji než podle předběžného odhadu. V něm Český statistický úřad před dvěma týdny uváděl růst o 1,3 procenta. Dvouprocentní růst hrubého domácího produktu za celý loňský rok statistici v dnešních zpřesněných údajích potvrdili.

„Loňský dvouprocentní růst zcela umazal dva předchozí propady ekonomiky, které přinesla poslední recese,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj ve srovnání s čísly za první tři kvartály vypadá konec roku smutně. „Avšak vzhledem k dřívějšímu předzásobení cigaretami před zvýšením spotřebních daní, nepovažujeme 1,5 % vůbec za špatné číslo,“ dodal Dufek.

ČSÚ zlepšil také údaje o mezičtvrtletním růstu ekonomiky v loňském čtvrtém čtvrtletí. HDP se ve srovnání se třetím čtvrtletím zvýšil o 0,4 procenta, původně statistici odhadovali růst o 0,2 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zůstalo shodné se třetím čtvrtletím.

„Z hlediska struktury růstu ekonomiky přišla pozitivní zpráva. Spotřeba domácností rostla, a to se celkově pozitivně propsalo do výsledků. Domácnosti spotřebovaly o 2 % meziročně více, vládní instituce pak o 1,4 procenta více. Je vidět, že restriktivní přístup k financím už Čechy opouští, a se zlepšující situací si dovolí utrácet o něco více,“ dodal analytik Home Credit Michal Kozub.

ekonomikaekonomika | csu

Meziroční růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil. V prvním až třetím kvartálu se totiž růst držel nad dvěma procenty. Negativní vliv mělo podle ČSÚ předzásobení tabákovými výrobky koncem roku 2013, které se v roce 2014 neopakovalo a vedlo k výraznému snížení výběru spotřební daně.

Hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí byl tažen zahraniční i domácí poptávkou. „Konečná spotřeba domácností ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o dvě procenta, a oproti předchozímu čtvrtletí o 1,2 procenta, což je nejvyšší mezičtvrtletní nárůst od počátku roku 2010,“ uvedl ČSÚ. Růst podpořil také zpracovatelský průmysl, zejména výroba dopravních prostředků a strojů.

V oblasti služeb rostla v posledním loňském čtvrtletí významně doprava, obchod, oblast nemovitostí a veřejná správa. Naopak stavebnictví, zemědělství či služby pro podniky mírně klesaly. Investiční aktivita si podle ČSÚ udržela svou dynamiku z předchozích čtvrtletí, vedle podnikové sféry byl růst podpořen i vládními institucemi.

Loňský meziroční růst ekonomiky o dvě procenta podpořila zejména zahraniční poptávka, zvýšení hrubého kapitálu a také výdaje domácností a vlády. Domácnosti utratily ve srovnání s rokem 2013 o 1,7 procenta více.

„Uvedené faktory dávají ekonomice slušnou setrvačnost. Spolu se známkami zlepšení ekonomik našich hlavních obchodních partnerům, hlavně Německa, by toto mělo umožnit dosažení letošního tempa růstu v Česku kolem 2.5 procenta,“ dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.