Expolitik z ANO založil „anonymní“ odbory

Město Tábor, ilustrační foto

Město Tábor, ilustrační foto Zdroj: CC0 via Pixabay.com

Někdejší politik z hnutí ANO Petr Novák, známý kvůli kauze vysokých odměn v Jihočeských nemocnicích, se pustil do nového projektu. Založil projekt Zaměstnanecké fórum, jehož členové mají dostat právní podporu a tým, který bude vyjednávat s jejich zaměstnavateli. Ti by se přitom jména zaměstnanců bez jejich souhlasu neměli dozvědět. Na spojení mezi bývalým politikem a novým projektem ukazují údaje z obchodního rejstříku.

„Zaměstnanecké fórum jsme založili proto, abychom pomohli zaměstnancům tyto podmínky zlepšit a přiblížit se standardům Evropské unie,“ uvedl v tiskové zprávě Novák. Na otázky, z čeho budou plynout příjmy nové organizace, expolitik neodpověděl. Jeho vyjádření redakce stále shání.

Novák je známý hlavně kvůli kauze odměn v holdingu Jihočeské nemocnice, kde mu podle uzavřených smluv měla náležet odměna sedmi milionů korun ročně. Navíc od holdingu dostal služební Mercedes za více než milion korun. Na základě tlaku centrály ANO Novák z funkce odstoupil, stejně jako z postu krajského radního a táborského zastupitele.

Právě kauza odměňování v holdingu Jihočeských nemocnic stála za rozpadem místní krajské koalice a koncem hejtmana Jiřího Zimoly. Jeho přítel a předseda představenstva Martin Bláha měl dostávat zhruba stejné odměny jako Novák.

Expolitik ANO kromě této kauzy čelil podezření z neoprávněného užívání inženýrského titulu, který se objevoval před jeho jménem v oficiálních stranických materiálech. Vysokou školu přitom nevystudoval. Novák ovšem podle svých vyjádření pro média titul sám nikdy nevyužíval. I po vlně rezignací zůstal členem představenstva Teplárny Tábor.