Exportní pojišťovna pomůže vývozcům do třetích zemí, spojí síly s Japonci

Uzavření dohody mezi pojišťovnami EGAP a NEXI

Uzavření dohody mezi pojišťovnami EGAP a NEXI Zdroj: EGAP

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce spolu s japonským prezidentem Šinzem Abem
Premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce spolu s japonským prezidentem Šinzem Abem
Premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce spolu s japonským prezidentem Šinzem Abem
Premiér Bohuslav Sobotka na tiskovce spolu s japonským prezidentem Šinzem Abem
Po jednání Čechů s Japonci byly podepsány různé dohody a memoranda
12
Fotogalerie

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) a Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) uzavřely bilaterální zajistnou smlouvu. V Tokiu ji podepsali místopředseda představenstva EGAP Marek Dlouhý a prezident NEXI Masafumi Nakada. Podepsané listiny si pak vyměnili za přítomnosti premiérů Bohuslava Sobotky a Šinzó Abeho.

Smlouva umožní vzájemně sdílet rizika z pojištění společných vývozních projektů do třetích zemí. „Pomůže tak ke zvýšení podpory českých exportérů, kteří se snaží prosadit na nových trzích,“ uvedl místopředseda představenstva EGAP Marek Dlouhý.

Smlouva s NEXI je pro Česko výhodná i kvůli velkému objemu japonských investic v české ekonomice. Japonsko je v pořadí zahraničních investorů v České republice na druhém místě, hned za Německem. Dohoda mezi EGAP a NEXI tak může vytvořit další prostor pro intenzivnější spolupráci mezi českými a japonskými firmami na projektech ve třetích zemích.

Využívání zajištění mezi exportními pojišťovnami má pro EGAP zásadní význam, protože snižuje jeho závazky z uzavřených pojistných smluv. Vytváří se tak prostor pro pojišťování nových obchodních případů a pomáhá to českým exportérům dostat se v roli subdodavatelů k novým zakázkám.

Exportní pojišťovna Nexi
Vznikla v roce 2001 a v dubnu 2017 byla transformována do podoby akciové společnosti stoprocentně vlastněné státem.  Jejím cílem je pojišťování rizik, která vznikají při přeshraničních transakcích a která nejsou schopny pokrýt komerční pojišťovny. Její kapitál činí 169,4 miliardy jenů (cca 35,8 miliardy korun). 
Exportní pojišťovna EGAP

Vznikla v roce 1992 a za pětadvacet let své existence pojistila export do 117 zemí světa za více než 800 miliard korun. Jediným vlastníkem pojišťovny je stát. Akcionářská práva státu vykonávají ministerstva financí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství.