Finále Plzeň nabídne nového Hřebejka

Zdroj: E15 Michael Tomes

Nový talent.Debutující VáclavKadrnka byl naplzeňském Fináleoceněn za režii filmuOsmdesát dopisů
3
Fotogalerie

Třicátý ročník filmové přehlídky se uskuteční od 20. do 26. dubna.

Filmový festival Finále Plzeň nabídne ve čtyřech soutěžních kategoriích na čtyři desítky snímků. Jedním z hlavních bodů programu bude mimo jiné předpremiéra prvního dílu plánované trilogie Jana Hřebejka Zahradnictví: Rodinný přítel, který celý festival zahájí.

Tři mezinárodní poroty budou vybírat nejlepší celovečerní hraný a animovaný film, dokument a televizní a internetový projekt. Předsedkyní poroty pro hraný a animovaný film přitom bude Labina Mitevská známá z kultovního snímku Samotáři.

„Chceme i letos nabídnout nejen komplexní přehled české a slovenské audiovizuální tvorby, ale také přesahy do zahraničí a zařazení nových festivalových lokací,“ poznamenala ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

„Významně se také rozšířil doprovodný program a více se utřídila koncepce jednotlivých sekcí,“ dodala.

Kromě tradičních sekcí letos plzeňská přehlídka nabídne novou a pouze pro tento rok zavedenou kategorii Německé kino, v němž se budou promítat celovečerní filmy, které se neocitly v české distribuci.

K novinkám patří i sekce České stopy v zahraničních koprodukcích, kde kromě minoritních českých koprodukcí budou mít své místo snímky z Číny, Indonésie či Norska, které se natáčely v Česku, ale nebyly zde uvedeny. Archivní sekce nazvaná Talent ve vyhnanství má na programu méně známé snímky českých a slovenských tvůrců, kteří emigrovali po roce 1968