Febiofest uvede sto padesát filmů

Zakladatel Febiofestu Fero Fenič

Zakladatel Febiofestu Fero Fenič Zdroj: CTK

Čtyřiadvacátý filmový festival Febiofest začíná dnes v Praze a po osmi dnech se přesune do dalších třinácti českých měst

Režisér Emir Kusturica, herec Jan Tříska, dvorní kameraman režiséra Davida Cronenberga Peter Suschitzky, americký režisér Abel Ferrara či režisérka Agnieszka Hollandová patří mezi hlavní hosty letošního čtyřiadvacátého ročníku filmového festivalu Febiofest. Právě novinka Hollandové Přes kosti mrtvých s Miroslavem Krobotem v hlavní roli dnes celý filmový maraton zahájí.

Filmový festival letos včetně regionálních „ozvěn“ nabídne celkem přes sto padesát filmů z pětapadesáti zemí. Dvacet z nich budou předpremiérami, uvedli pořadatelé. Předsedou poroty bude letos legendární český režisér Juraj Herz.

Tříska, Suschitzky a Ferrara se festivalu zúčastní kvůli tomu, že budou oceněni cenou Kristián za přínos světové kinematografii. Tříska je tuzemskou legendou již od šedesátých let. Suschitzky natočil s Cronenbergem jedenáct filmů, ale stál za kamerou také u filmu Mars útočí! či jedné z epizod Hvězdných válek.

Ferraru pak proslavily provokativní či neo-noirové filmy z prostředí New Yorku a spolupráce s velkými studii i hereckými hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Christopher Walken nebo Steve Buscemi.

Přijedou ale i kameraman a spolupracovník režiséra Wernera Herzoga Peter Zeitlinger nebo Patrick Ness, oceňovaný spisovatel a také autor scénáře k adaptaci své knihy Volání netvora: Příběh života.

Letos bude pár nových sekcí. Jednou z nich bude Central Park pro mainstreamové filmy či distribuční premiéry. Poprvé je součástí sekce Masters nabízející nejaktuálnější díla světoznámých režisérů. Na bizarní komedie mísící se s krvavými a akčními filmy bude pak zaměřena sekce nazvaná Noční cirkus.