Gazprom Česko zatím neohrozil. Změnu nezaznamenali ani Slováci

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Největší domácí distributor plynu, skupina RWE, je na případné výpadky v dodávkách plynu kvůli z Ruska přes Ukrajinu připraven. Zásobníky má naplněny ze 70 procent a na evropském trhu je podle něj plynu dostatek. Slovenský distributor plynu Eustream v prohlášení uvedl, že na kompresorové stanici u hranice s Ukrajinou nedošlo ke snížení tlaku ani objemu plynu, jehož tranzit dále do západní Evropy společnost zajišťuje.

Ruská společnost Gazprom přerušila dodávky plynu na Ukrajinu poté, co Kyjev dnes nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny.

„Na případné výpadky v dodávkách plynu jsme dobře připraveni. Už třetí měsíc vtláčíme zemní plyn do podzemních zásobníků,“ uvedl Chalupský. Zdůraznil, že Česká republika má výhodu v diverzifikaci přepravních cest zemního plynu. Propojení české soustavy severním směrem přes hranice s Německem je velkou strategickou výhodou pro spolehlivé dodávky plynu do Česka.

Na případný výpadek dodávek zemního plynu z Ruska se připravila také Skupina MND. Proti loňsku výrazně urychlila naplňování obou podzemních zásobníků plynu na území ČR o celkové kapacitě 280 milionů metrů krychlových zemního plynu. Ty jsou naplněny z více než 90 procent. „V tuto chvíli je skupina MND připravena a garantuje své dodávky zemního plynu všem svým zákazníkům bez jakéhokoli omezení,“ uvedl obchodní ředitel MND Ludvík Baleka.

Plynárenství je připraveno

Také ministerstvo průmyslu a obchodu nepředpokládá negativní dopad rozhodnutí společnosti Gazprom na dodávky plynu do Česka. Ukrajina se v minulosti zavázala respektovat tranzitní dodávky ruského plynu přes svoje území, dodávky do České republiky by tedy neměly být nijak tímto rozhodnutím dotčeny. „Pro případ, že by se tak přece jenom stalo, je tuzemské plynárenství na řešení takové situace - stejně jako tomu bylo v lednu 2009 - dobře připraveno,“ dodal Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva.

Problémy by se měly vyhnout i zbytku Evropy. Slovenský přepravce zemního plynu Eustream v reakci na přerušení dodávek suroviny z Ruska na Ukrajinu oznámil, že do dnešního poledne nezaznamenal pokles dodávek plynu z Ruska.
„Ukrajinská strana nám potvrdila objemy na dnešní den v nezměněné hodnotě,“ poznamenal Eustream.

Alternativní toky

Ruská společnost Gazprom dnes přerušila dodávky plynu na Ukrajinu poté, co Kyjev do dnešního dne nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny. Po selhání posledního vyjednávání o ceně za plyn v noci na dnešek požaduje plynárenský gigant, aby Kyjev platil příští dodávky dopředu.

Slovensko prakticky celou svou spotřebu zemního plynu pokrývá dovozem suroviny z Ruska. Na rozdíl od plynové krize z roku 2009, kdy kvůli sporům Kyjeva a Moskvy na zhruba dva týdny přestal proudit plyn na Slovensko, nyní může Slovensko získat plyn i pomocí zpětného toku z Rakouska nebo Česka.