Vláda vyhlásila nouzový stav. Provoz na hranicích se omezí, restaurace na noc zavřou

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze
Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš přichází na mimořádné jednání vlády, které rozhodlo o výjimečném stavu
5
Fotogalerie

Vláda kvůli ochraně zdraví obyvatel před novým typem koronaviru vyhlásila v Česku na 30 dní nouzový stav, poprvé pro celé území státu. Omezení se dotknou cest přes hranice a provozu restaurací, lidem se zavřou krytá sportoviště, kluby i knihovny, zakázány budou akce nad 30 účastníků. Obchody zatím zůstanou otevřené. Vláda také odvolala hlavní hygieničku. Potvrzených případů nákazy koronavirem je v Česku 113, stovky dalších lidí jsou v karanténě, včetně dvou senátorů. Česká koruna i pražská burza prudce oslabily. Počet nakažených novým koronavirem dnes překročil stovku.

Nouzový stav může stát vyhlásit v závažných situacích, které značně ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Zároveň musí vymezit, která práva se omezují a které povinnosti se ukládají. V minulosti nouzový stav platil na části území ČR při záplavách nebo po orkánu Kyrill. Vláda bude moct pružněji reagovat na situaci kolem koronaviru, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman považuje vládní opatření za nezbytná, varoval před panikou. Opatření podporují také opoziční politici. Sněmovna je připravena se mimořádně sejít, pokud by bylo nutné přijmout zákony.

Akce s účastí přesahující 30 lidí zakáže stát od pátečních 06:00 do odvolání. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní a náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky nebo trhy. Neplatí pro schůze ústavních orgánů, soudy nebo pohřby. Čeští a moravští biskupové ruší bohoslužby.

V souvislosti s epidemií koronaviru byl vyhlášen stav nouze na 30 dní. Co přesně jeho zavedení znamená a jaké nástroje dává vládě do rukou? Podívejte se na kompletní přehled >>>

V pátek od 06:00 začne platit také zákaz vstupu veřejnosti na krytá sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Zároveň musejí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech. Od pátku bude mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyloučil, že vláda se bude muset zabývat možností uzavření obchodů s výjimkou potravin a lékáren. Obchodní řetězce jsou podle Babiše zásobovány na 95 procent, takže nedostatek potravin nehrozí. Vyzval lidi, aby nenakupovali do zásoby.

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz. Na německých a rakouských hranicích budou od půlnoci na sobotu zatím do středeční půlnoci znovuzavedeny kontroly. Hranice bude možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk.

Německo i Rakousko vláda zařadila mezi 15 rizikových zemí, odkud bude do ČR zakázaný vstup cizinců. Patří k nim i Čína, Itálie, Francie, Španělsko nebo Británie. Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí, výjimka platí pro řidiče zásobování nebo záchranáře. Dostanou ji také Češi pracující na rakouské nebo německé straně hranic.

Čeští občané v zahraničí se budou moct vrátit do ČR. Do dvoutýdenní karantény budou lidé nadále muset jen po příjezdu z Itálie. Čechům v USA ministerstvo zahraničí doporučilo zvážit předčasný návrat v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa zakázat kvůli koronaviru vstup na území Spojených států ze zemí schengenského prostoru.

Od pátku se zavřou pro žáky základní umělecké školy, už od středy se neučí na vysokých, středních a základních školách. Do odvolání se nebudou konat žádné zahraniční studijní výjezdy, jako je Erasmus.

Hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala jednomyslně, uvedl Hamáček. "Podle našeho paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici," řekl Babiš. Řízením úřadu byla pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Sledujte dění v souvislosti s koronavirem online

Za dnešek přibylo 19 potvrzených případů koronaviru, ze 113 infikovaných je zhruba polovina v Praze. Zasaženy jsou všechny kraje. Dva případy jsou závažnější, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hygienici se podle něj dál snaží hledat lidi, s nimiž byli infikovaní v kontaktu. Objevil se mimo jiné pacient z Moravskoslezského kraje, který byl na lyžařském zájezdu v Itálii v kontaktu zhruba se 160 lidmi.

Dodržování karantény budou společně se správou sociálního zabezpečení kontrolovat policisté. Za porušení hrozí sankce až tři miliony korun. V karanténě jsou i dva senátoři, kteří navštívili Itálii, Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21) a místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Nákazu testy neprokázaly.

Zdravotnické odborové svazy varovaly, že epidemie zhorší personální situaci v nemocnicích, a apelovaly na zajištění dostatku osobních ochranných pomůcek pro zdravotníky. Vojtěch uvedl, že prvních 60 tisíc respirátorů se bude do krajů distribuovat v pátek a s dalšími 290 tisíc se počítá příští týden. Ministerstvo zdravotnictví pořídí také dalších 200 tisíc sad pro rychlejší testování na koronavirus, polovinu z nich dopraví armáda spolu s 20 miliony obyčejných roušek speciálním letadlem z Číny. Ministerstvo také požádalo Správu státních hmotných rezerv (SSHR) o 10.000 kusů ochranných brýlí.

Interaktivní graf se všemi podrobnostmi najdete zde >>>

Šíření koronaviru i vládní opatření proti němu dopadají do ekonomiky. Pražská burza dnes zaznamenala nejvýraznější propad od začátku hospodářské krize v roce 2008. Její index PX se propadl o 7,84 procenta. Koruna je vůči euru kolem 26,20 Kč/EUR nejslabší od června 2017.

Z téměř 350 průmyslových firem má nyní kvůli koronaviru třetina zaměstnance v karanténě a zhruba dvě pětiny očekávají problém s dodávkami, zjistil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Podle Asociace hotelů a restaurací nová opatření vlády prakticky zastavila příjezdový i domácí cestovní ruch, což může ohrozit desítky tisíc pracovních míst. Hospodářská komora vyzvala vládu, aby umožnila okamžitý přístup firem postižených nouzovým stavem k bezúročným úvěrům již od 50 tisíc korun.

Ministerstvo financí oznámilo, že umožní všem fyzickým osobám podat daňové přiznání a uhradit daň bez sankce nejdéle o tři měsíce později, tedy do 1. července. Možné bude prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení k DPH. Česká bankovní asociace se dohodla, že banky poskytnou možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů občanům a drobným podnikatelům, kteří byli postiženi šířením nákazy.