Ošetřovné kvůli zavřeným školám: vláda rozhodne o věkové hranici dětí pro nárok na dávku

Škola

Škola Zdroj: Reuters

Ošetřovné
2
Fotogalerie

V souvislosti s epidemií koronaviru COVID-19 zrušila vláda od středy 11. března výuku na základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách. V souvislosti s tímto opatřením bylo pamatováno i na rodiče a premiér nezapomněl upozornit, že rodiče, kteří nemají hlídání pro děti mladší 10 let, si mohou vzít ošetřovné. 

Ošetřovné budou moci pobírat rodiče školáků z uzavřených škol po celou dobu trvání epidemie, řekl v úterý po zasedání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Nárok na dávku budou mít nově i živnostníci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo již minulý týden návrh na vyplácení ošetřovného za všechny dny uzavření škol. Zaměstnanci s nemocenským pojištěním by mohli ošetřovné dostávat na děti do 15 let a ne do 10 jak je to doposud. Živnostníkům, kteří na ošetřovné nemají nárok, by pak stát mohl poskytovat příspěvek 424 korun za den.

Vláda bude změny v ošetřovném schvalovat ve čtvrtek. Kromě prodloužení čerpání dávky z devíti dní na neurčito, zůstávají ostatní parametry takřka stejné jako dosud. Ošetřovné smí čerpat pouze lidé na péči o děti do deseti let nebo o blízké z uzavřených stacionářů, výše ošetřovného bude nadále činit 60 procent základní mzdy.

„Vypracovali jsme několik pozměňovacích návrhů,“ řekl šéf lidovců Marian Jurečka. Podobně jako ODS chtějí lidovci zvýšit státem placené ošetřovné na sto procent mzdy. Pro živnostníky chtějí lidovci 770 korun na den, což je za měsíc zhruba 23 tisíc korun. Ošetřovné by se také mělo vztahovat na péči o děti až do patnácti let. Lidovci navrhují i úlevy pro podnikatele a firmy. „Pokud stát nechá podnikatele a domácnosti se v tom vykoupat, pak náklady na tutu krizi budou mnohem vyšší,“ dodal Jurečka.

Kalkulačka OČR: Výpočet ošetřovného >>>

Než sněmovna schálí nová pravidla, stále platí, že v případě koronaviru se na zaměstnance vztahuje nárok na ošetřovné podle paragrafu 39 odstavec 1 písmeno b) Péče o dítě mladší 10 let, protože dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítěte jinak je, nebo docházet do školy.

Ošetřovné vychází, stejně jako ostatní nemocenské dávky, z denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá z předchozích 12 kalendářních měsíců. Následně se postupuje dle redukčních hranic. Podrobnosti o výpočtu ošetřovného pro rok 2020 se dozvíte zde.

Odborníci nedoporučují dávat děti k prarodičům >>>