Havlovo letiště chce přes 38 tisíc lidí

Letiště Ruzyně

Letiště Ruzyně Zdroj: wikimedia.org

Výzvu režiséra a producenta Fero Feniče, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po zesnulém bývalém prezidentu Václavu Havlovi, podpořilo na internetu již více než 38 tisíc lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života.

„K tomuto našemu návrhu nemá jeho (Havlova) rodina (manželka a bratr) výhrady,“ uvedl Fenič. Havlův bratr Ivan M. Havel se ženou text výzvy podpořili i podpisem.

Více než tři desítky tisíc signatářů se s apelem obracejí na parlament a kompetentní státní orgány. Uvádějí, že Václav Havel si zaslouží poctu, která nebude jen formálním uznáním, ale konkrétním odrazem jeho boje za svobodu. Podpisy na internetových stránkých výzvy přibývají nyní v řádu stovek za hodinu.

Pod textem výzvy jsou mimo jiné jména herců Jiřího Bartošky a Jiřího Lábuse, moderátora Marka Ebena, scenáristy Zdeňka Svěráka, režisérů Břetislava Rychlíka, Viktora Polesného, Heleny Třeštíkové a Olgy Sommerové, zpěvaček Marty Kubišové a Hany Hegerové, sportovkyně Věry Čáslavské, sochaře Davida Černého a dirigenta Libora Peška.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda již počátkem tohoto týdne uvedl, že rada města by návrh, aby se po zesnulém prezidentovi jmenovalo ruzyňské letiště, určitě podpořila. Rozhodnout ale nemůže město, letiště totiž patří státu.

Ve světě nese jméno významných státníků řada letišť. Tím nejznámějším je asi letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku. Toto jméno dostalo již 24. prosince 1963, tedy zhruba měsíc po Kennedyho smrti. Jméno bývalého prezidenta, v tomto případě Charlese de Gaulla, nese také jedno z pařížských letišť. Podobné příklady lze nalézt i blíže. Bratislavské letiště je pojmenováno po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Bývalý československý a český prezident Havel zemřel ve věku 75 let v neděli na své chalupě v Hrádečku na Trutnovsku. Oficiální rozloučení s ním vyvrcholilo včerejším obřadem ve Svatovítském chrámu na Pražském hradě. Havlovi blízcí a přátelé se s ním poté rozloučili ve strašnickém krematoriu.