Inflace se drží těsně nad nulou, bez intervence ČNB by ceny klesaly

nakupování, inflace

nakupování, inflace Zdroj: Mlada fronta

Meziroční inflace zůstala podle dat Českého statistického úřadu v průběhu února stejná jako v lednu, tedy 0,2 procenta. „Nemůže být pochyb o tom, že, pokud by v listopadu Česká národní banka (ČNB) neintervenovala, došlo by v prvních dvou měsících letošního roku k poklesu cen,“ dodal Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Zrychlil růst cen lihovin či potravin, naopak zpomalení zaznamenal růst cen pohonných hmot. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny proti lednu zvýšily o 0,2 procenta. Pokračovaly tak ve velmi pozvolném růstu.

Vývoj inflace za poslední dva rokyMíra inflace, únorMíra inflace, únor | tradingeconomics.com

„Inflace rozhodně není a ani v letošním roce nebude problémem české ekonomiky. Není důvod se obávat ani deflace. Díky dražším potravinám a některému dováženému zboží se inflace do záporných hodnot už s největší pravděpodobností nepropadne,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj únor nepřinesl žádné inflační překvapení.

Na snižování meziročního cenového růstu působily ceny bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 10,5 procenta a zemního plynu o 9,1 procenta.

„Meziroční inflace, která zůstává v hledáčku ČNB, setrvala na lednových 0,2 procenta. Česko tak v rámci EU patří mezi země s nejnižší inflací, a to především díky levnějším energiím, telekomunikačním službám a mobilním telefonům,“ dodal Dufek

Nejrychleji naopak rostou ceny potravin, které jsou meziročně dražší o 4,2 procenta. Výrazně si letos spotřebitelé připlácejí především za mléko a mléčné výrobky.

Návrat k tureckému hospodářství