Inflace zpomalila na 0,6 procenta. Řada zboží zlevnila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu zpomalily meziroční růst na 0,6 procenta, v říjnu byla inflace o desetinu vyšší. Pomaleji rostly ceny potravin a pohonných hmot. "Stále rostly ceny mléčných výrobků nebo masa," upozornil analytik HomeCredit Michal Kozub.

„Ukazuje se, že žádné viditelné poptávkové inflační tlaky zde stále nevznikají a navzdory devalvaci řada spotřebního zboží zlevňuje. Vděčíme za to především silné konkurenci a technologickému pokroku v oblasti spotřební elektroniky včetně mobilních telefonů,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Spotřebitelské ceny od června, kdy inflace klesla k nule, rostou meziročně nejméně o půl procenta. V první polovině roku se inflace držela jen mírně nad nulou. Pro konec letoška a začátek příštího roku ekonomové očekávají další zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen.


tradingeconomics.com

„Celková průměrná inflace letos skončí velmi blízko nuly, a to hlavně zásluhou neopakovatelného výrazného zlevnění energií, s nímž už pro příští rok počítat nemůžeme. Stejně tak pozvolna vyprchá i efekt „revoluce“ na trhu s mobilními telekomunikačními službami,“ tvrdí Dufek.

Ceny zboží v listopadu úhrnem meziročně vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta. Z potravin zpomalil růst cen rýže, masa, mléka, mléčných výrobků a ovoce. Menší meziroční zvýšení cen vykazovaly také alkoholické nápoje. Rychleji než v říjnu naopak rostly ceny oděvů a obuvi.

Analytici: Příští rok nás čeká velmi nízká inflace

Proti loňskému listopadu zdražilo pojištění, finanční služby a zemní plyn. O desetinu klesly ceny elektřiny a zlevnily také telekomunikační služby a o pětinu mobilní telefony. „Pokles by měl ještě pokračovat v prosinci. V lednu už by měla inflace zůstat těsně okolo nuly,“ dodal Kozub.

„Pro pokračující cenový útlum hovoří hned několik faktorů. V posledních měsících se výrazně snížila cena ropy, a ačkoliv průsak do poklesu cen pohonných hmot nebyl díky slabší koruně příliš výrazný, tak v listopadu již došlo k poměrně zřetelnému snížení cen benzínu i nafty. Vzhledem k nadprůměrné úrodě a sankcím na vývoz potravin do Ruské federace lze očekávat jen mírný růst cen u potravin,“ uzavřel analytik z Akcenta Miroslav Novák.