Janoušek čelí obvinění kvůli neoprávněným úhradám za krevní testy

Janoušek na soudním jednání

Janoušek na soudním jednání Zdroj: ctk

Roman Janoušek
Roman Janoušek
3
Fotogalerie

Policie obvinila lobbistu Romana Janouška kvůli transakcím kolem společnosti Chambon, která zajišťovala krevní testy. V souvislostí s činností bývalé laboratoře obvinila policie již v lednu čtyři lidi z podvodu se škodou 39 milionů korun. Janoušek, který stál u zrodu Chambonu a ve firmě měl podíl, mezi nimi tehdy nebyl. On a jeho čtyři spolupachatelé měli získat prospěch 176 milionů korun.

Chambon údajně získával v letech 2009 až 2010 neoprávněně velké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice, uvedl v lednu Český rozhlas. Mezi obviněnými jsou podle něj podnikatelé Luboš Pašek, který byl blízkým spolupracovníkem Janouška, a Petr Ullrich. Dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství dnes řekl, že v lednu policie obvinila čtyři lidi z podvodu a neoprávněného podnikání.

"Počátkem března jsme čtyřem osobám obvinění rozšířili o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Další osobu jsme nově obvinili," řekl Dadam. Dodal, že s ohledem na stadium vyšetřování a presumpci neviny nechce hovořit o konkrétních jménech. Podle informací ČTK je nově obviněným ale právě Janoušek. Společně s dalšími komplici se podle vyšetřovatelů legalizací nelegálních peněz obohatili o 176 milionů korun.

Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. "V souvislosti s touto obchodní společností došlo k zahájení trestního stíhání čtyř fyzických osob. Je jim kladeno za vinu spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu. A dvěma osobám i zločin neoprávněné podnikání," řekl v lednu Radiožurnálu náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár. Obvinění si podle něj přišli na 103 milionů korun, celkovou škodu detektivové vyčíslili na 39 milionů.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase, a Paškovi tehdy policisté zabavili peníze a zlato za desítky milionů. Státní zástupce Komár ale rozhlasu nepotvrdil, zda zlato souvisí s kauzou Chambonu. Média již dříve uvedla, že nástupnická firma Chambonu - Synlab Genetics - má Všeobecné zdravotní pojišťovně splatit zhruba deset milionů korun. Podle VZP totiž firma Chambon uplatňovala proplacení peněz za úkony, které neměla ve smlouvě.

Janoušek si odpykává trest 4,5 roku vězení za to, že úmyslně srazil ženu autem. Trest má ale nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena strávila přes měsíc v nemocnici.

"Politický podnikatel" Janoušek byl již odsouzen za nehodu

Vizitka lobbisty Romana Janouška (48), kterého policie obvinila kvůli transakcím kolem společnosti Chambon:

- Narodil se 3. července 1968 v Praze. Po gymnáziu pracoval jako číšník. Podle médii působil například v hotelu na pražském Tylově náměstí, kde se potkal s některými svými pozdějšími spolupracovníky. V 90. letech vystudoval práva a v roce 2003 získal na Právnické fakultě UK titul JUDr.

- Už v 80. letech si přivydělával jako trenér tenisu a vyhledával v Československu umělecké předměty pro německé zájemce. Po revoluci začal podnikat v realitách a vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Tehdy se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

- O nadstandardních stycích mezi Janouškem a primátorem Bémem spekulovala média mnoho let. V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta Dnes odposlechy, které byly pořízeny v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s primátorem Bémem. Podle deníku měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

- O Janouškovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako "politického podnikatele", se psalo jako o jednom z takzvaných kmotrů s úzkými vztahy zejména na pražské občanské demokraty.

- Kromě primátora Béma měl Janoušek kontakty i na další významné osoby české politiky a byznysu. Janoušek byl například jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam kromě něj letěli tehdejší šéf elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman, předseda vlivného rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek (ODS), generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák a ředitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek.

- Janoušek měl blízké vztahy také k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci v souvislosti s Janouškem (podle žalobců nedal pokyn k objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí, Grygárek obvinění odmítl).

- V minulých letech Janoušek zasedal v orgánech řady společností, včetně firmy Ora Print, v níž působil jako šéf představenstva bývalý předseda Věcí veřejných Radek John. Na ni média upozornila kvůli údajně podezřelým zakázkám od Všeobecné zdravotní pojišťovny a Lesů ČR.

- V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu porazil. V dubnu soud potrestal Janouška za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky třemi lety vězení. V září téhož roku mu odvolací soud zpřísnil trest na 4,5 roku vězení. Loni v listopadu soud Janouškovi přerušil na rok výkon trestu kvůli zdravotnímu stavu.

- V současné době Janoušek není podle obchodního rejstříku v orgánech žádné společnosti.

- Počátkem září 2014 provedla policie domovní prohlídku v Janouškově vile u chorvatského Zadaru. Policisté si z nemovitosti odnesli blíže neurčené dokumenty.

- Podle spekulací médií Janoušek před lety výrazně finančně podpořil rodící se stranu Věci veřejné. Janoušek i představitelé strany to ale vždy popírali.

- Při prošetřování aktivit Janouška a dalšího kontroverzního podnikatele Iva Rittiga přišla policie na možnou nezákonnou činnost Jany Nagyové (nyní Nečasové), šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Následný policejní zásah na Úřadu vlády vedl v červnu 2013 k pádu Nečasova kabinetu.

- V roce 2013 se v tisku objevily informace o tom, že Janoušek prostřednictvím firem Chambon a Kardio Port vydělal stamiliony na podezřelých zdravotnických zakázkách. Laboratoř Chambon Janoušek založil a později prodal (podle televize Nova prodal akcie Chambonu společnosti Synlab za 325 milionů korun). V souvislostí s činností bývalé laboratoře obvinila policie již v lednu čtyři lidi z podvodu se škodou 39 milionů korun. Janoušek mezi nimi nebyl. Chambon získával v letech 2009 až 2010 neoprávněně velké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice, uvedl v lednu Český rozhlas. Česká televize dnes uvedla, že policie Janouška obvinila kvůli transakcím kolem společnosti Chambon.

- Podle dřívějších informací médií se policie zajímala o napojení Janouška na zakázky státních a polostátních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta - například o projekty Povodí Vltavy.