K nákupu podílu v Le Monde mě vedla občanská povinnost, vysvětlil Křetínský

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Český podnikatel Daniel Křetínský nedávno získal podíl ve francouzském vydavatelství, které publikuje seriózní deník Le Monde. Jeden z nejbohatších Čechů však odmítá, že by měla investice sloužit jeho ekonomickým zájmům v zemi. K zisku podílu prý přistoupil z občanských důvodů. Uvedl to v rozhovoru pro francouzský deník Les Echoes, pro který také odmítl spekulace, že je agentem Ruska.

Křetínský také v rozhovoru vyloučil, že by jeho motivací byla snaha dostat se na francouzský trh, aby se tam mohl ucházet o státní podíl v energetické společnosti Engie. Křetínský je totiž i většinovým vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

"Nikdy jsme ani nezačali hovořit s mým týmem o myšlence vstoupit kapitálově do společnosti Engie," řekl v rozhovoru Křetínský. Dodal, že francouzská společnost Engie je pro něj příliš velký podnik, zároveň mezi Engie a vlastním byznysem nevidí vhodné synergie. Investicím do tamního energetického sektoru se ale nevyhýbá, pokud se vyskytne "rozumná příležitost pro investici". Vzhledem k orientaci francouzské výroby elektřiny to ale podle něj není moc pravděpodobné.

Investice do francouzských novin není pro Křetínského záležitostí ekonomickou, ale občanskou. "Považuji tisk za stěžejní věc pro uchování tradičních hodnot liberální demokracie... a to, co se děje nyní kolem nás mě děsí," vysvětlil Křetínský. Jako příklad uvedl průzkum ze Slovenska po parlamentních volbách z roku 2016. "Dvě třetiny dotazovaných mladých lidí tehdy uvedly, že volily neonacistické či populistické strany," řekl český podnikatel, který si dle svých slov váží svobody také proto, že vyrostl v komunistickém Československu.

"Lidé, kteří získávají informace jen prostřednictvím digitálních médií, nejsou dostatečně vyzbrojeni k tomu, aby pochopili složitý komplex společenských, ekonomických a politických otázek," uvedl Křetínský s tím, že "role tisku je pro něj zásadní". Francouzský deník si vybral prý proto, že má Francii a její kulturu rád a že francouzština je jeho první cizí jazyk.

Zároveň ale dodal, že v nepočítá s vytvářením vlastní obsahové linie, která by se v deníku Le Monde měla objevovat. „Investice nemají co dělat se změnou obsahu, každá redakce je nezávislá, má své hodnoty a čtenáře a to je potřeba respektovat,“ dodal miliardář.

Křetínský zároveň v rozhovoru odmítl, že by byl agentem Ruska, jak mnozí tvrdili. „Takové spekulace jsou naprosto neopodstatněné,“ dodal Křetínský, který podle svých sice odmítá zjednodušený „antiruský“ pohled na politiku, kromě plynovodu na Slovensku však jeho koncern nemá na Rusko žádné vazby. Právě slovenský byznys EPH je přitom důvodem, proč Křetínský neinvestuje do tamních médií. „Nechceme riskovat střet zájmů,“ vysvětluje.

Podíl ve francouzském deníku Le Monde prý koupil Křetínský také proto, aby mohl bojovat za spravedlivější systém, co se týče regulace digitálních médií. "Řekněte, nejste médium, když máte internetovou stránku se čtyřmi miliony sledujících? Je čas změnit pravidla hry," uvedl Křetínský s tím, že tisk čelí konkurenci ze strany velkých internetových obrů Google, Apple, Facebook a Amazon, známých pod zkratkou Gafa. Křetínský dodal, že Česká republika je pro tento boj malé území a jako člen francouzské mediální rodiny bude snad moci tyto myšlenky lépe prosazovat.

Křetínského firma letos již koupila francouzský týdeník Marianne a dokončuje převzetí podílu v mediální skupině Lagardere Group, která vydává mimo jiné časopis Elle.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a server E15.cz