Francouzský bankéř Pigasse prodal Křetínskému 49 procent svého podílu v Le Monde

Sídlo francouzského deníku Le Monde

Sídlo francouzského deníku Le Monde Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Daniel Křetínský udělal první krok k ovládnutí prestižního francouzského deníku Le Monde. Bankéř Matthieu Pigasse ve čtvrtek oznámil, že českému finančníkovi prodal 49 procent svého podílu ve společnosti Le Nouveau Monde.

Ta vlastní část firmy Le Monde Libre, která je hlavním akcionářem francouzského deníku. Případná změna v kontrole deníku by podléhala schválení dalšího akcionáře, podnikatele Xaviera Niela a sdružení Pôle d’indépendance. To tvoří zaměstnanci vydavatelství, čtenáři a zakladatelé novin a drží 25 procent akcií deníku.

Zprávu o exkluzivním jednání Pigasse s českým miliardářem přinesl minulý týden sám francouzský deník. Odkazoval se na oficiální zdroj v Česku, podle něhož je záměrem českého miliardáře je “koupit Le Monde”. „Má důležitý byznys plán a jednoho dne chce ve francouzském hlavním městě žít,“ citoval francouzský deník svůj český zdroj.

Skupina Czech Media Invest už letos koupila francouzský týdeník Marianne. Vedle Křetínského v ní drží podíl slovenští finančníci Patrik Tkáč a Roman Korbačka. Czech Media Invest vlastní vydavatelství Czech News Center, které vydává deníky Blesk, Sport a E15. Skupina v červenci dokončila nákup rozhlasových stanic francouzské skupiny Lagardére v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Mezi koupená rádia patří například Frekvence 1 a Evropa 2, které jsou jedněmi z nejposlouchanějších stanic v Česku.