KCP přitáhlo polovinu hostů pražských kongresů

Kongresové centrum

Kongresové centrum Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Kongresové centrum Praha (KCP) přilákalo v loňském roce 16 500 účastníků různých kongresů. Počet významných akcí v KCP se sice meziročně snížil z deseti na osm, nicméně na množství účastníků jednotlivých akcí v Praze se centrum podílelo více než polovinou. Uvádí to statistika nadnárodní organizace ICCA, která sdružuje subjekty poskytující služby v oblasti kongresové turistiky.

„Koncentrace pražských akcí vypovídá o zájmu pořadatelů. Celkový počet delegátů na pražských akcích (30 357) a jeho porovnání s delegáty na akcích v KCP (16 500) jasně hovoří o pozici kongresového centra,“ řekl generální ředitel KCP Michal Kárník.

Celkový počet kongresových akcí, které ICCA uznává, činil ve světě v minulém roce 9120. To bylo o 800 více než předloni. Česko se podílelo 103 akcemi a patřila mu třicátá pozice na světě. V zapojení měst je Praha s 85 akcemi devatenáctá. „Statistika ICCA je jediná dostupná a trochu vypovídající o kongresovém byznysu. Má pevná kritéria: minimálně 50 účastníků, akce se koná pravidelně a rotuje mezi nejméně třemi zeměmi. Tyto požadavky splňují necelá tři procenta každoročních akcí v KCP. Na druhé straně tyto akce přinášejí 30 až 50 procent tržeb,“ dodal Kárník. Mimo osm akcí, zařazených do statistik ICCA, uspořádalo KCP v roce 2010 ještě dalších 291 podniků.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.

Velká část příjmů končí jako splátka dluhu, který si KCP vzalo kvůli pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Dluhová služba ukrajuje zhruba 40 procent z ročních tržeb. KCP musí splatit ještě skoro dvě miliardy korun.

„Jsem přesvědčen, že oddlužení je možné dosáhnout jedině ve společném řešení Prahy a ministerstva financí. KCP je bez nutnosti placení dluhů z minulosti soběstačné. Řešení vidím v odprodeji majetku nepotřebného k provozu hlavní kongresové budovy, který by přinesl zhruba polovinu dlužné částky,“ uvedl nedávno šéf pražského finančního výboru Petr Hulinský (ČSSD).