Koalice se nedohodla na eurokomisařovi, rozhodne se v úterý v noci

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: CTK

Koalice se ani dnes nedohodla na českém kandidátovi na eurokomisaře, a v jednáních proto bude pokračovat v úterý večer. Nepomohlo ani dnešní více než dvouhodinovém jednání koaliční rady. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se diskutovalo hlavně o kandidátech ČSSD a ANO Pavlu Mertlíkovi a Věře Jourové, zazněla ale i další jména.

Trojice stran se podle ministerského předsedy shodla na tom, že při bruselských jednáních vprostřed týdne, která povede Sobotka a vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, by bylo dobře, aby Česko mělo co nejpřesnější představu, ať už jde o konkrétní nominaci nebo kompetence budoucího komisaře. Sobotka přitom zmínil například oblasti průmyslu, dopravy, vědy a výzkumu nebo regionálního rozvoje.

I když na dnešním jednání zazněla i další jména, mají podle Sobotky strany tendenci zužovat jak okruh možných kompetencí, tak kandidátů. Považoval by prý za ideální, kdyby mohl do Bruselu odjet už s jedním jménem. Koalice bude proto v hledání shody pokračovat v úterý ve 21:00 ve Sněmovně.

Šéf lidovců Bělobrádek po schůzce uvedl, že jeho strana nadále podporuje vysokého bruselského úředníka Petra Blížkovského, kterého jako náhradu za sebe navrhla bývalá europoslankyně Zuzana Roithová, která nemá o kandidaturu zájem. O věci bude v úterý ráno jednat vedení lidovců. Není tak vyloučeno, že nakonec podpoří některého z dvojice kandidátů koaličních partnerů.

Ministerský předseda, který jedná o vzájemné podpoře se zeměmi V4, již dříve uvedl, že chce jméno kandidáta znát tento týden, protože by již v úterý měl být evropskými poslanci do funkce šéfa Evropské komise schválen lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Hned poté se rozeběhnou oficiální vyjednávání o rozdělení resortů v bruselské exekutivě.

Koalice dnes diskutovala také o mimořádné schůzi Sněmovny, která začne v úterý. Je prý připravena prosadit vládní návrhy i přes případné zdržování opozice. Vládní strany se také domluvily na tom, že zahájí diskusi s opozičními stranami o fiskálním paktu. Nejprve budou jednat s TOP 09.