Kraje nemusí odstranit billboardy, aby dostaly peníze na opravy silnic, rozhodl státní fond

Billboardy u silnic (ilustrační foto)

Billboardy u silnic (ilustrační foto) Zdroj: J. Poláček, K. Kopáč, archiv

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) zmírnil podmínku, podle níž musely kraje odstranit nelegální billboardy, pokud chtěly dostat dotaci na opravy silnic. Ministerstvo už potvrdilo, že kraje dostanou na opravy silnic druhých a třetích tříd čtyři miliardy korun ze SFDI. ČTK o tom informovala hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

"Kraje by měly předložit čestné prohlášení o tom, že splnily povinnost ohledně umístění reklamních zařízení na svých pozemcích. V případě krajů, kde to dosud nebylo možné, je třeba zaslat informaci, dokdy jsou schopny billboardy odstranit," popsala mírnější podmínky Vildumetzová.

Vláda chce příslušné usnesení projednat do konce dubna. Ministerstvo v dopise Vildumetzové rovněž navrhlo krajům, aby bez odkladů zahájily přípravu projektů oprav silnic nižších tříd. Dosud SFDI žádalo, aby kraje zajistily odstranění billboardů, pokud jejich umístění odporuje zákonu.

Vildumetzová ocenila, že vláda plní sliby, které krajům dala. "Dopis zároveň umožňuje krajům neprodleně zahájit přípravu projektů ještě dříve, než bude nařízení oficiálně potvrzeno vládou," doplnila.

Kraje musí plánovat opravy a rekonstrukce silnic s velkým časovým předstihem, proto už nyní mají stavební akce připravené a mohou zahájit výstavbu v podstatě okamžitě. "Z toho důvodu jsme velice rádi, že ministerstvo usiluje o to, aby byl tento proces zkrácen na minimum a kraje mohly začít stavět," dodala Vildumetzová.

Kraje intenzivně jednaly s Vládou ČR o financování oprav silnic II. a III. tříd od září loňského roku, kdy bylo avizováno, že pro letošní rok neobdrží žádné peníze ze SFDI. Asociace krajů ČR jedná i o garanci víceletého financování obnovy silnic II. a III. tříd, a to v objemu čtyř miliard korun ročně.