Kvůli sporům s Českou zbrojovkou nakoupí armáda ochranu proti kulkám u Američanů

Obdobu neprůstřelných vest pro českou armádu nakoupí ministerstvo obrany v USA.

Obdobu neprůstřelných vest pro českou armádu nakoupí ministerstvo obrany v USA. Zdroj: archiv Blesk

Neprůstřelné vesty potřebují vojáci pro ochranu v bojových operacích.
Obdobu neprůstřelných vest pro českou armádu nakoupí ministerstvo obrany v USA.
neprůstřelná vesta, ilustrační foto
Neprůstřelné vesty potřebují vojáci kvůli misím.
Prezident Zeman při Afghánistánu měl na sobě neprůstřelnou vestu také.
8
Fotogalerie

Ministerstvo obrany vojákům nakoupí od americké vlády novou balistickou ochranu, takzvané nosiče panelů. Za tisíc kusů obdoby neprůstřelných vest zaplatí podle předpokladu 52 milionů korun bez DPH. Na dodání nosičů se chce ministerstvo dohodnout s Američany. Kvůli sporům totiž stále nebyla vyřešena dodávka více než dvou tisíc nových neprůstřelných vest od České zbrojovky. V současné době používaným vestám končí v únoru životnost.

Potíže s nedostatkem balistické ochrany vojáci řeší již delší dobu. Ministerstvo vypsalo tendr na 2291 neprůstřelných vest. Vyhrála Česká zbrojovka. Dodat je chtěla za 68 milionů korun. To bylo výrazně méně, než ministerstvo předpokládalo. Vojáci měli všechny vesty dostat do konce loňského listopadu. Dosud se tak ale nestalo. Obě strany se obviňovaly, kdo za zdržení může. Spor nyní řeší správní soud.

Kvůli zdržení zakázky vojákům hrozilo, že nebudou mít při zahraničních misích balistickou ochranu. Ministerstvo proto již v červenci předložilo vládě záměr urychleného nákupu balistiky přes alianční agenturu NSPA, která byla určena pro vojáky vysílané do zahraničních misí. Za pět stovek nosičů SPCS Magnum TAC-1 měl úřad zaplatit 17,5 milionu korun bez DPH.

V létě pak ministerstvo vyhlásilo zakázku na dodávku 5500 neprůstřelných vest pro armádu a pro Vojenskou policii. "V současné době běží lhůta pro podání nabídek. Dodávky proběhnou ve čtyřech etapách do konce listopadu 2020," uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Hodnota zakázky je 272 milionů korun.

Protože brzy životnost dosud používané balistiky skončí, armáda potřebuje urychleně zajistit další vesty. Koupit chce přímo od americké vlády opět nosiče panelů US-SPCS (Soldier Plate Carrier System) Magnum TAC-1. Tedy stejnou balistiku, jakou nakoupilo v létě. "Nebudou sloužit pouze vojákům v misích, ale také pro pohotovostní síly NRF (NATO Responce Force)," poznamenal Medek.

Ministerstvo předpokládá, že za ně zaplatí asi o třetinu více než při minulém nákupu. "Rozdíl v ceně je dán tím, že přímé dodávky do misí ze strany NSPA jsou osvobozeny od daní a jiných poplatků a jsou tudíž podstatně levnější. Takové vesty ale podle příslušných smluv můžeme využít pouze v zahraničních operacích, nikoli pro potřeby pohotovostních sil NATO a EU," sdělil zástupce resortu obrany. Úřad proto podle Medka musí nové vesty nakoupit přímo od americké vlády.