Obrana chystá další nákup neprůstřelných vest, zaplatí za ně 330 milionů

Vojáci, ilustrační foto

Vojáci, ilustrační foto Zdroj: CTK

Vojáci a vojenští policisté mají v letech 2017 až 2020 nafasovat dalších pět a půl tisíce taktických neprůstřelných vest. Ministerstvo obrany předpokládá, že za ně zaplatí 330 milionů korun. Rozhodlo o tom kolegium šéfa rezortu Martina Stropnického (ANO). Do zúženého výběrového řízení se opět přihlásí Česká zbrojovka Uherský Brod, která zvítězila v předchozím tendru. Další tisícovku vest pro vojáky v zahraničních misích mají nejpozději do konce března dodat USA, jedna přijde na 55 tisíc.

Urgentní potřebu balistické ochrany způsobily problémy s dřívějším kontraktem na 2300 vest za téměř sedmdesát milionů, který stále není uzavřený. Táhne se už třetím rokem a od loňska je v patové situaci. Úřad pro státní ověřování jakosti zpochybnil kvalitu maskovacího potisku látky, z níž jsou vesty ušité. Zbrojovka se proto v únoru obrátila na správní soud, jehož verdikt zatím nepadl. Aby se mohla o novou zakázku ucházet, musí doložit, že jako dodavatel s totožným výrobkem uspěla.

„Zakázka je před zahájením zadávacího řízení,“ shodly se zdroje deníku E15 blízké sekci vyzbrojování ministerstva. Podle nich je uherskobrodská firma připravena námitkám kontrolorů vyhovět a vesty, které měla původně dodat, upravit nebo i přešít.

Ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík to nevyloučil. „Nedodání vest u současného smluvního vztahu je způsobeno odlišným právním výkladem na realizaci státního ověřování jakosti. Tento spor není mezi námi a ministerstvem. Jsme stále připraveni k řešení. Odmítáme ale, že došlo k pochybení na naší straně. Vždy jsme postupovali v souladu se smlouvou,“ uvedl.

Kovařík dodal, že vesty mají vyšší stupeň balistické ochrany, než armáda požadovala. Chrání podle něj vojáky i před střepinami, které jsou nejčastější příčinou smrtelných zranění. „Jsme připraveni okamžitě vybavit vojáky do zahraničí a nést za jejich bezpečnost plnou odpovědnost,“ dodal s tím, že zbrojovka do chystané soutěže půjde buď se stávajícím produktem, nebo s jeho modernizovanou verzí.

Zakázka se zkomplikovala v září, kdy Úřad pro státní ověřování jakosti přerušil dozorovou činnost nad výrobou vest. Udělal to po stížnosti hlavního partnera zbrojovky 4M Systems, který napadl postup jedné z pracovnic úřadu za neodbornou manipulaci se vzorkem maskovací látky. Od té doby kontroloři tvrdí, že tento vzorek nesplňuje normu. Kvůli zpoždění zakázky vesty urgentně chybějí vojákům v zahraničních misích. Ministerstvo pro ně chce nakoupit tisícovku vest od USA.

Problémy s vestami trvají třetí rok
• Podzim 2014 – nabídky do tendru poslalo šest zájemců. Ceny se pohybovaly od 68 do 174 milionů korun.
• Leden 2015 – ministerstvo obrany podepsalo s Českou zbrojovkou kontrakt na 2291 vest za 68 milionů.
• Červen – vojskové testy probíhají bez větších potíží. Ministr Stropnický oznamuje, že objednávku zdvojnásobí
• Říjen – do armádních skladů nedorazila první dodávka, vesty se upravovaly podle požadavků vojáků.
• Listopad – vojsko mělo mít ve skladech kompletní dodávku.
• Prosinec – výrobci začalo za zpoždění naskakovat penále 86 tisíc korun denně, běží dodnes.
• Únor 2016 – zbrojovka podala správní žalobu na Úřad pro státní ověřování jakosti. Ministerstvo začalo hledat možnosti, jak co nejrychleji pořídit vesty jinde.