Kvůli zřícení lávky v Troji podala Praha trestní oznámení

Při zřícení Trojské lávky se zranili čtyři lidé. Příčina jejího pádu zatím není známá.

Při zřícení Trojské lávky se zranili čtyři lidé. Příčina jejího pádu zatím není známá. Zdroj: Jakub Poláček

Takto vypadala Trojská lávka před tragédií.
Trojská lávka spojovala od roku 1984 Císařský ostrov s Trojou.
Při zřícení Trojské lávky se zranili čtyři lidé. Příčina jejího pádu zatím není známá.
Při zřícení Trojské lávky se zranili čtyři lidé. Příčina jejího pádu zatím není známá.
5
Fotogalerie

Praha podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli zřícené lávce mezi Císařským ostrovem a Trojou. Domnívá se, že mohl být spáchán trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Lávka spadla 2. prosince, zranili se při tom čtyři lidé. Příčiny pádu nejsou zatím známy.

"Něčí obrovské pochybení způsobilo velkou škodu městu, ale především zranění několika lidí. Podání trestního oznámení je proto naprosto logickým krokem a já chci, aby byla odpovědná osoba označena co nejdříve," uvedla Adriana Krnáčová. Oznámení podal v pondělí úřad zastoupený ředitelkou magistrátu Martinou Děvěrovou.

"Je na policii posoudit, kdo mohl z nedbalosti v tomto konkrétním případě zavinit zřícení lávky, a to za situace, kdy existují pravidelné revizní posudky na technický stav," uvedla primátorka.

Praha nyní plánuje zavedení přívozu a stavbu provizorní lávky. Institut plánování a rozvoje (IPR) zároveň vypracoval návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní, druhá dále po proudu řeky. Trosky původní lávky nyní odváží stavební firma na parkoviště u trojské betonárky, kde bude pokračovat jejich prozkoumávání odborníky.

Lávka se zřítila předminulou sobotu odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Pražští radní minulé úterý rozhodli, že vyplatí každému zraněnému jednorázový dar 50 tisíc korun. Odškodným se bude zabývat poté, co policisté případ uzavřou.