Lesy ČR: Zvěř bezprizorná nebude

kanec, ilustrační foto

kanec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Péče o divokou zvěř se v dohledné době zhorší. Konkrétně se má zhoršit ošetřování zvěře a její odlov. Tím pádem může hrozit ještě větší přemnožení než dnes. Jsou o tom přesvědčeni myslivci honebních společností.

Problém se dotýká těch revírů, které se rozprostírají na pozemcích podléhajících církevní restituci. Restituční zákon totiž stanoví, že dokud nebude vlastnictví k pozemkům, na něž mohou mít církevní subjekty nárok, vyřešeno, nesmí být tyto pozemky zatíženy právy třetích osob. To znamená ani právem honitby. Přitom v letošním roce končí platnost zhruba 90 procent smluv honebních společností s Lesy ČR. „Netušíme, co bude dál. Ptali jsme se na řešení vedení Lesů České republiky, ale žádnou jasnou odpověď jsme nedostali,“ řekl Tomáš Kučera, předseda honitby Dobřichovice Štítek západně od Prahy.

„U honiteb, u kterých lze předpokládat, že v důsledku zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi dojde ke změně jejich držitele, nebudou bez souhlasu oprávněných osob honitby pronajímány a budou provozovány v naší vlastní režii,“ sdělil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Podle jeho vyjádření má státní podnik na jejich správu dostatek vlastních kvalifikovaných zaměstnanců.

O tom Kučera pochybuje. O honitbu Dobřichovice Štítek, jejíž část pozemků se pravděpodobně vydá zpět řádu Křižovníků, se stará deset dobrovolníků. „Že by měly Lesy ČR na každou honitbu zasaženou restitucí dostatek lidí, pochybuji,“ řekl. Krmení zvěře přitom považuje za tu menší starost. Složitější je to s kontrolou zvěře a jejím odlovem. To již podle Kučery vyžaduje poměrně hodně času.

„Představitelé Lesů České republiky se dušují, že problém zvládnou, takže tomu musíme věřit,“ řekl Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty. „Udržování stavu zvěře může státní podnik řešit i prodejem povolenek k lovu,“ řekl k tomu Josef Semerád z Městského úřadu Černošice, který dozoruje výkon myslivosti v okrese Praha-západ.

Myslivecké sdružení taktéž netuší, jaká bude budoucnost honiteb, až se novými majiteli lesních pozemků stanou církevní subjekty. „Jaký bude finální stav, se rozhodne až v době, kdy budeme informováni, které parcely - pozemky, budou navráceny. Ve hře jsou tyto základní varianty: honitby pronajmout, tak i vstoupit jako vlastník do honebních společenstev, nebo provozovat honitby ve vlastní režii,“ řekl k tomu Jiří Kopřiva z olomouckého Arcibiskupství.

Karel Večeře: Čekal jsem rychlejší start církevních restitucí

Dominik Duka: Rozjitřené restituce