Letos bez petard. Praha zakázala silvestrovskou pyrotechniku pod pokutou až 100 tisíc korun

Vyhláška omezuje pyrotechniku

Vyhláška omezuje pyrotechniku Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Vyhláška řeší používání pyrotechniky o Silvestru.
Letos bude v centru od pyrotechniky klid.
Novoroční ráno v ulicích centra Prahy
Oblíbeným místem slavení je Václavské náměstí.
Na silvestra trpí nejen v Praze mnoho zvěře. Zábavní pyrotechnika je leká, v důsledku čehož v panice prchají a snadno si způsobí i zranění s fatálními následky.
6
Fotogalerie

Vyhláška hlavního města vyžene odpalovače většiny volně prodejné pyrotechniky například z náplavek, parků nebo z blízkosti nemocnic a sociálních zařízení. Zákaz používání pyrotechnických výrobků platí na většině míst v centru Prahy.

 „Vyhláška upravující používání pyrotechniky na území metropole byla přijata s cílem zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který má každoročně za následek smrt či zranění mnoha živočichů,“ informoval Magistrát hlavního města Prahy. 

„Zákaz platí výhradně v citlivých částech Prahy, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic a dalších zařízení, jako jsou například domovy pro seniory nebo veterinární stanice,“ uvedl pražský magistrát s tím, že se omezení nevztahuje na profesionální ohňostroje, které podléhají zákonné povolovací povinnosti. 

Opatření na Vánoce a Silvestra: Vláda omezila večírky i sezení v hospodách

Video placeholde
• ČTK

Nekoordinované odpalování rachejtlí v minulosti podle ochránců přírody i pražských radních stále více ohrožovalo bezpečnost a zdraví nejen obyvatel metropole, ale také zvířat žijících v Praze.  Porušení zákazu podléhá trestu, kdy je ve správním řízení možné uložit pokutu do 100 tisíc korun, na místě mohou policisté a strážníci uložit pokutu do výše 10 tisíc korun.

„Konkrétně platí zákaz používání volně prodejné pyrotechniky v památkové rezervaci v hlavním městě, na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehu, zároveň v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením. Dále na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech apod., na zvláště chráněných územích, v přírodních parcích, a to ve vzdálenosti do 50 metrů od nich, a také ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu zoologické zahrady, útulků pro zvířata a od zařízení poskytujících veterinární pohotovost,“ vymezil magistrát.

Na stránkách praha.eu je k dispozici interaktivní mapa, kde je možné až na úrovni ulic zjistit, kde zákaz pyrotechniky platí.