Likérník přišel kvůli metanolové aféře o sbírku, zabavili ji celníci

Absintherie firmy L’Or special drinks

Absintherie firmy L’Or special drinks Zdroj: Anna Vackova, E15

Dvacet let budoval spolumajitel baru, muzea a firmy vyrábějící absint L’Or special drinks Pavel Varga svou sbírku starých či vzácných značek tohoto nápoje. Letos šestého ledna ale o většinu přišel. Do baru a muzea v Jilské ulici, kde byla sbírka za zamčenou vitrínou s nápisem neprodejné umístěna, se totiž dostavili celníci a zabavili 120 lahví. Podle zákona o značení lihu prý měly mít kolky. Dodnes je majitel neviděl.

„Asi to budeme řešit žalobou,“ řekl deníku E15 Varga. Ve sbírce byly lahve značek starých i několik desítek let, které se již nevyrábí. Jejich cenu je tak těžko vyčíslit, ale podle Vargy by se našli sběratelé, kteří by za lahev dali i desetitisíce korun.

Podle majitele je přitom nesmysl, aby měly kolky, neboť v době, kdy byly vyrobeny, se ještě nepoužívaly. Sám se navíc loni na podzim celní správy ptal, zda může mít lahve v baru vystavené na základě smlouvy o zapůjčení, a dostal prý tehdy kladnou odpověď.

Mluvčí Celního úřadu pro Prahu Ivana Kurková pouze uvedla, že pokud je obecně při kontrole nalezen alkohol bez kolku, je zajištěn a dále zkoumán. „Poté ověřujeme všechny skutečnosti, které souvisely s případným prodejem neznačeného alkoholu nebo i s umístěním neznačených lahví v prodejnách. Celní správa nerozlišuje, zda se mělo jednat například o sbírku,“ uvedla.