Minář se vrací s transparentem na Letnou. Po vládě chce vysvětlení ohledně koronavirových nařízení

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář během letenské demonstrace spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019)

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář během letenské demonstrace spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019) Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář poskytuje vyjádření novinářům (16. 11. 2019)
Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář po skončení demonstrace (16. 11. 2019)
3
Fotogalerie

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář ve středu vyjde s transparentem do Letenských sadů v Praze. Vládě chce touto formou položit otázky týkající se jejího působení v době koronavirové epidemie. Se svým dotazem se chce Minář vyfotit a obrázek zveřejnit na sociálních sítích. 

„Ve středu 29. dubna v 18:00 se půjdu projít do Letenských sadů,“ píše Minář na webu, facebooku i twitteru. Tvrdí, že má řadu otázek vůči kabinetu. „Proto si s sebou vezmu transparent s otázkou, která mě pálí nejvíc a na kterou nám vláda dluží odpověď,“ uvedl. A dodal, že si vezme roušku a k nikomu se nepřiblíží na méně než dva metry, jak požadují pravidla platná kvůli šíření koronaviru.

Se svým dotazem na vládu se chce Minář vyfotit a obrázek či video dát na sociální sítě s hashtagem #PtameSeVlady. Jako příklad otázek pro kabinet uvádí dotaz, proč vláda v lednu odmítla projednat hrozbu epidemie a stav ochranných pomůcek, nebo z jakého důvodu nebyl hned na začátku nouzového stavu zřízen krizový štáb. Ptá se například také, proč vláda vydává celonárodní šití roušek za svůj úspěch.

První tři případy nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, byly v Česku zjištěny 1. března. Kvůli šíření infekce vydala vláda v polovině března nařízení, kterým mimo jiné výrazně omezila volný pohyb osob. Koncem minulého týdne vláda ohlásila zmírnění řady plošných restriktivních opatření. I nadále ale musí lidé na veřejnosti nosit roušku a nesmějí se shromažďovat ve skupině větší než deset osob.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Při protestech v kampani Milion chvilek pro demokracii kritizoval spolek Babiše za nedodržování předvolebních slibů, střet zájmů nebo stíhání pro údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Loni Milion chvilek uspořádal na pražské Letné dvě demonstrace, které byly největšími veřejnými shromážděními od listopadu 1989. Na obě akce dorazilo podle odhadů shodně kolem čtvrt milionu lidí.