Ministr Herman je stále zaměstnancem ÚSTR, výpověď neplatí, rozhodl soud

Daniel Herman

Daniel Herman Zdroj: ctk

Výpověď z pracovního poměru nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) byla neplatná, jeho nástupci mu měli nabídnout jiné místo. Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl, že Herman je stále zaměstnancem ústavu, informoval server Aktuálně.cz. Verdikt není pravomocný, ústav se proti němu odvolá. Samotné odvolání Hermana z funkce ředitele podle dřívějšího pravomocného rozhodnutí soudu platí.

ÚSTR tvrdí, že po odvolání z čela ústavu by přicházelo pro Hermana v úvahu jediné místo, a to mluvčího, který musí být loajální. A to by prý kvůli jeho boji s radou i novým vedením bylo podle ústavu absurdní.

"Soud rozhodl, že jeho propuštění bylo v hrubém rozporu se zákonem," řekl serveru Hermanův advokát Michal Pacovský. "Je to nepravomocné, samozřejmě se odvoláme," reagoval mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. ÚSTR se prý snažil vyřešit vše smírem a nabízel Hermanovi odstupné ve výši dvou měsíčních platů. "Jde mu evidentně o peníze, 150 tisíc je mu zřejmě málo," dodal Ryjáček. Pokud verdikt potvrdí odvolací soud, ústav mu navíc bude muset vyplatit ušlou mzdu ode dne výpovědi.

Herman se na soud obrátil už před třemi lety poté, co byl odvolán z funkce ředitele ústavu a současně i propuštěn. Žaloval jak odvolání z funkce, tak výpověď z pracovního poměru. Soud dříve pravomocně potvrdil, že jeho odvolání z funkce ředitele bylo platné. Podle soudu měla rada ústavu k tomuto kroku kompetence. Letos na jaře pak Nejvyšší soud zamítl Hermanovo dovolání.