MMF podpořil utažení českého hypotečního trhu, navrhuje nové pravomoci pro ČNB

Sídlo MMF ve Washingtonu

Sídlo MMF ve Washingtonu Zdroj: CTK

Šéfka MMF Christine Lagardeová
Šéfka MMF Christine Lagardeová
3
Fotogalerie

V Česku je na čase připravit podmínky pro utažení hypotečního trhu. Ve svém pravidelném ročním posudku na to upozorňuje Mezinárodní měnový fond.

Podle jeho ředitelů by ČNB měla získat zákonnou pravomoc nastavit bankám úvěrové limity v závislosti na příjmech zájemců o hypotéky. Obdobný návrh v současnosti předpokládá novela zákona o ČNB, kterou poslanci v tomto volebním období však už zřejmě neschválí.

„Některé z domácností jsou přetížené svými půjčkami na bydlení a ČNB by měla mít k dispozici širší okruh nástrojů a zákonných pravomocí chránit ekonomiku před finančními zranitelnostmi,“ uvádí pondělní zpráva MMF. Fond výslovně doporučuje závazné stanovení limitů pro podíl měsíčních splátek i celkové výše hypotéky dlužníka na jeho příjmech. Podle MMF totiž rostou obavy, že pokračování úvěrového boomu se může odrazit v nárůstu objemu rizikových hypoték.

Fond minulý týden ve středu dokončil svou pravidelnou misi v Česku. Ta se koná každý rok na základě stanov fondu a uskutečňuje se v každém z členských států. Posudek zdůraznil i mírně podhodnocenou korunu, kurz české měny prý může vystřelit vzhůru rychleji, než předpokládá základní scénář České národní banky. V případě, že by se kurz koruny silněji rozhýbal, je podle fondu namístě, aby ČNB oprášila devizové intervence