Na zdravotní péči mohou jít miliardy navíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V příštím roce může ve zdravotnictví přebývat až šest miliard korun v důsledku příznivého vývoje českého hospodářství. Je o tom přesvědčen ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Ministerstvo úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na zdravotní služby, psalo s odhadem, že v příštím roce bude ve zdravotním pojištění o šestnáct miliard korun více než letos. Nynější předpovědi podle Ludvíka naznačují, že by mohlo proti letošku přibýt dokonce 22 miliard. Uvedl to na konferenci Efektivní nemocnice.

„Šťastné období nebude trvat věčně a bylo by chybou narazit na ten zlom nepřipraveni,“ reagoval na to ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Příští rok by chtěl vytvářet rezervy.

Podle Ludvíka by naopak měly zdravotní pojišťovny vydat peníze na další zdravotní péči rovnou. Případné další krize pak má podle něj sanovat státní rozpočet. 

Škoda je nejlepší zdravotní pojišťovna
V aktuálním žebříčku HealthCare Institute se jako nejlepší zdravotní pojišťovna prosadila ta nejmenší – Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která se soustředí na region Mladé Boleslavi. Na druhém místě skončila Všeobecná zdravotní pojišťovna a na třetím Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Zaměstnanecké pojišťovny vznikly před 25 lety. „Systém se postupně zefektivnil,“ říká ředitelka ZP Škoda Darina Ulmanová. Podle ní by bylo pro pacienty prospěšné, kdyby rychleji postupovala elektronizace.