Zdravotní pojišťovny chtějí nakupovat drahé léky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Výdaje na nejdražší léky podávané ve specializovaných centrech už několik let rychle rostou. Podle zdravotních pojišťoven by náklady více pod kontrolu dostala změna systému. Tyto přípravky by nově nenakupovala každá nemocnice zvlášť, ale centrálně by jejich nákup zařizovaly přímo jednotlivé zdravotní pojišťovny. Mohly by vyjednat větší slevy. Ty by se navíc projevily v celém systému, nejen v té které nemocnici.

Svaz zdravotních pojišťoven o tom už údajně jedná s ministerstvem zdravotnictví. „Bylo by správné uvažovat o hromadných nákupech zdravotními pojišťovnami,“ říká prezident svazu Ladislav Friedrich. „Zdá se nám, že teď je správný okamžik zvážit změny systému. Nejsme v okamžité finanční krizi, ale víme, že tu rizika jsou,“ říká Friedrich.

Náklady na drahé léky ve specializovaných centrech rostou meziročně o 1,5 miliardy korun. Letos přesáhly patnáct miliard korun z celkových nákladů na zdravotní péči přes 260 miliard korun.

Nápad by se mohl ujmout. „Jsem připraven o tom jednat,“ říká poslanec Adam Vojtěch (ANO), který se může stát ministrem zdravotnictví a jenž se podílí na sepsání zdravotnické části programového prohlášení vlády. „Návrh se mi líbí, vyzkoušel bych to na nějakém pilotním vzorku. Pokud to bude správně připravené, může to mít řadu benefitů,“ uvedl Vojtěch.

Podle zdravotnického experta Pavla Vepřeka by stálo za to inspirovat se v Německu nebo Nizozemsku. Zdravotní pojišťovny tam sice léky přímo nenakupují, ale vyhlašují soutěže na co nejnižší cenu pro své pojištěnce. A to nejen u nejdražších moderních léků.

„Daleko aktivnější role zdravotních pojišťoven v této oblasti by zdravotnictví prospěla. Přiblížili bychom se tržním cenám, ušetřili peníze,“ míní Vepřek. Pro systém veřejného zdravotního pojištění může takový systém podle něj přinášet úspory v nákladech na léky v řádu desítek procent.