Nemocnice Mariánské Lázně je na prodej, Penta zájem nejeví

Nemocnice Mariánské lázně

Nemocnice Mariánské lázně Zdroj: ČTK

Soukromý majitel malé nemocnice v západočeském lázeňském městě nabízel většinový podíl radnici. Teď shání jiného zájemce.

 

Nemocnice Mariánské Lázně může opět změnit majitele. Většinový podíl zhruba 86 procent drží soukromá společnost Západní zdravotní, ke které se hlásí Jakub Zavoral, podnikatel ve stavebnictví a bývalý regionální lídr TOP 09 v Ústí nad Labem. Zbylý díl zůstává v majetku města.

Samotný většinový vlastník Nemocnice Mariánské Lázně nechce prodej komentovat, uvedl jednatel Západní zdravotní Václav Smělík. Informaci o prodeji ale mimoděk zveřejnil menšinový spoluvlastník nemocnice, město Mariánské Lázně. Na zastupitelstvu města na konci ledna o tom, že je nemocnice na prodej, mluvil radní Miloslav Chadim. „Nemocnice je na prodej, včas nás budou informovat, až k tomu dojde,“ uvedl podle oficiálního zápisu. Město má zástupce v dozorčí radě nemocnice.

V Mariánských Lázních se o prodeji nemocnice spekuluje od loňského listopadu, kdy město dostalo nabídku dokoupit ke svým čtrnácti procentům podíl od Západní zdravotní. Možnost ale nevyužilo. Zastupitelé zvažovali nezávaznou nabídku na koupi podílu za 25 milionů korun, ale neschválili ji.

Mariánskolázeňská nemocnice provozuje lůžka následné a dlouhodobé péče, pohotovostní službu a ambulance. Zavoral koupil podíl v Nemocnici Mariánské Lázně v roce 2015. Zároveň je spoluvlastníkem roudnické nemocnice. I podíl v roudnické nemocnici by Zavoral rád prodal. Jednání, která o tom vedl dříve se společností Penta, ale zkomplikoval spor s druhým spolumajitelem.

Skupina Penta, která cílevědomě rozšiřuje svou síť nemocnic v Česku, zájem o zařízení v Mariánských Lázních nemá. „Koupi nezvažujeme,“ uvedla mluvčí Penta Hospitals CZ Lenka Holá. Největší český soukromý provozovatel nemocnic Agel svoje akvizice zásadně nekomentuje. Vyjádření odmítla přes svou mluvčí Ditu Fuchsovou i skupina EUC, která se zaměřuje hlavně na ambulance.

Nemocnici původně vlastnilo město. V roce 2008 prodalo většinový podíl firmě Asklepion lékaře Romana Šmuclera. Zájem tehdy měla i skupina PPF, město ale vidělo u Asklepionu větší šanci na další rozvoj nemocnice. Jenže v roce 2011 Asklepion svůj podíl prodal a nemocnici získaly společnosti s nejasnými vlastníky. Když v roce 2015 pak firmu Západní zdravotní a s ní většinový podíl v nemocnici převzal Zavoral, jako jeden z úkolů měl dostat nemocnici ze ztrát. Například v roce 2013 vykázala ztrátu 23 milionů korun a tržby pouhých 55 milionů korun, o 46 milionů méně než v předchozím roce. Hospodaření se od té doby o něco zlepšilo, ale do plusu se nemocnice nedostala. Ztráta nemocnice činila předloni 7,4 milionu korun při obratu 68 milionů.