Penta má na dosah šestou nemocnici

Lužická nemocnice Rumburk

Lužická nemocnice Rumburk Zdroj: Archiv Blesk

Lužická nemocnice Rumburk
Lužická nemocnice Rumburk
3
Fotogalerie

Favoritem pro získání Lužické nemocnice a polikliniky v Rumburku je skupina Penta. V tendru, který vyhlásilo město Rumburk, zůstala jako jediný zájemce.

„Dorazila nám jedna nabídka od společnosti Penta,“ potvrdil včera deníku E15 místostarosta Rumburka Alois Kittl, když vypršel termín pro podání finální přihlášky.

O nemocnici původně projevily zájem tři společnosti, do druhého kola postoupily dvě, Penta a Agel. „Ano, společnost Penta Hospitals CZ podává nabídku na koupi Lužické nemocnice v Rumburku,“ sdělila pro E15 mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá.

„Nemocnice v Rumburku zapadá do dlouhodobé strategie společnosti Penta Hospitals CZ budovat stabilní síť zdravotnických zařízení,“ dodala. Agel dotaz na vývoj v tendru nekomentoval.

Nabídku Penty teď posoudí rada a zastupitelstvo Rumburku. Rozhodnutí, zda nemocnici skutečně prodat, by mohlo padnout ještě v březnu. „Zvážíme, jaké parametry jsou v nabídce. Zejména cenu, rozsah poskytované péče a předpokládané investice do nemocnice,“ vysvětlil Kittl.

Součástí podané nabídky je i plán rozvoje nemocnice. Nemocnice v Rumburku má dlouhodobě problém s financemi. Příjmy od zdravotních pojišťoven v minulých letech nekryly náklady na péči a nemocnice končila ve ztrátě 12 až 16 milionů korun ročně při ročních výnosech kolem 200 milionů korun. 

Za loňský rok se očekává ještě větší ztráta kolem třiceti milionů korun. Důvodem je nedostatek personálu a z něj vyplývající propad v množství poskytnutých služeb. Loni nemocnice uzavřela porodnici, ubývá jí i ambulancí.

Pro Pentu, která buduje v Česku síť nemocnic od roku 2016, by byla koupě rumburské nemocnice už druhý letošní akviziční úspěch. K prvnímu únoru koupila Psychiatrickou nemocnici Písek se 111 lůžky. Vlastní Nemocnici Vrchlabí a polikliniku v Karlových Varech, provozuje i nemocnice v Sokolově a Sušici. Skupina Penta je silná ve zdravotnictví na Slovensku.

O nemocnici, která kromě ambulancí provozuje také lůžkovou chirurgii, dětské oddělení, gynekologii a internu, projevil před časem slovně zájem i Ústecký kraj. Jednání ale záhy zkrachovala. Podle rumburských radních hrozilo, že kraj jejich nemocnici zásadně utlumí a její služby převezme krajská nemocnice.