Novým šéfem poslanců ODS bude matador Benda

Marek Benda

Marek Benda Zdroj: E15

Překvapení se nekonalo. Novým předsedou poslaneckého klubu ODS se dnes stal jeho dosavadní místopředseda, dlouholetý poslanec Marek Benda. Benda (44) nahradil Zbyňka Stanjuru, který se stal minulý týden ministrem dopravy.

Benda, kterého navrhlo stranické vedení, dostal v tajné volbě 33 ze 44 hlasů. Do uvolněné místopředsednické funkce zvolili poslanci ODS Jana Bureše (38). Klub aktuálně čítá 49 členů. Na začátku volebního období jich bylo 53.

Poslanci ODS tak splnili přání svého vedení. Už ve chvíli, kdy premiér a předseda ODS Petr Nečas oznamoval Stanjurovu nominaci, totiž zmínil, že grémium strany navrhuje na předsedu poslaneckého klubu právě Bendu.

Nečas po volbě oznámil, že Benda rezignuje na předsednickou funkci v ústavně-právním výboru. Na toto místo by měl být podle dohod o širších změnách ve sněmovních orgánech zvolen zástupce TOP 09/STAN Stanislav Polčák.

Vizitka poslance Marka Bendy

Datum narození: 10. listopadu 1968.

Vzdělání: studoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy (1988-90), poté přestoupil na Filozofickou fakultu; právnické vzdělání získal na právnické fakultě v Plzni.

Současná funkce: člen Poslanecké sněmovny (1990-2002 a od 2004), předseda ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny (od 2011), člen výboru pro evropské záležitosti a mandátového a imunitního výboru.

Předchozí praxe: v podstatě celý svůj dospělý život působí ve vrcholné politice, v Poslanecké sněmovně zastával řadu významných funkcí, především v ústavně právním výboru a v mandátovém a imunitním výboru a stranickém klubu.

Členství a funkce v politických stranách: člen Křesťanskodemokratické strany (KDS, od 1990), od 1996, kdy KDS fakticky splynula s ODS, člen ODS; místopředseda poslaneckého klubu ODS (od 2010).

Ostatní:

- nejstarší syn Václava Bendy, politika a předního představitele bývalé KDS;

- je jedním ze studentů problematické plzeňské právnické fakulty, kteří vystudovali za nestandardních podmínek - v listopadu 2009 uznal, že jeho rigorózní práce na plzeňských právech byla příliš krátká, a nesplnila tak formální požadavky; byl považován za jednoho ze studentů, kterým by mohl být odebrán titul JUDr., po zveřejnění informace o své práci se však nedostavil k promoci, a titul tak ani nezískal;

- letos v červnu po odvolání Jiřího Pospíšila se o něm spekulovalo jako o možném ministru spravedlnosti.