O2 chce vyplatit dividendu 21 korun na akcii. Krok musí schválit ještě valná hromada

Mobilní operátor O2

Mobilní operátor O2 Zdroj: Profimedia.cz

Představenstvo operátora O2 Czech Republic chce navrhnout výplatu dividendy za loňský rok 17 korun na akcii a k tomu další čtyři korun jako část emisního ážia, tedy z rozdílu mezi tržní a nominální cenou akcie. Celkově by firma vyplatila na dividendách téměř 5,3 miliardy korun, tedy 98 procent loňského čistého zisku. S částí ážia by pak celková výplata narostla na zhruba 6,5 miliardy korun. 

"Na valné hromadě zamýšlíme navrhnout akcionářům vyplatit za rok 2017 dividendu a část emisního ážia v celkové výši 21 korun na akcii," uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel Tomáš Kouřil. Stejnou částku na akcii O2 vyplatila akcionářům i loni.

Součástí obchodního majetku společnosti jsou vlastní akcie. Z těch ale firma dividendu nebo částku související s rozdělením ážia nezíská. Konečná celková částka vyplacená akcionářům bude tedy záviset na skutečném počtu vlastních akcií v majetku společnosti k rozhodnému dni.

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek. Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80 procenty investiční skupina PPF.