Obavy jsou ve stavebnictví, jinak lidé začínají věřit ve zlepšení ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Spotřebitelé začínají být mírně optimističtí, a to i přes to, že ekonomické výsledky tomu příliš neodpovídají. Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červnu mírně zvýšila, ve srovnání s květnem je souhrnný indikátor o 0,5 bodu vyšší. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„ I když nejde o zásadní a skokově velkou změnu, je výsledek pozitivní a pro ekonomiku povzbudivý,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub. Dodal, že na spotřebitele pozitivně dopadá cenová situace, kdy inflace je extrémně nízká a lidé toto vnímají velmi citlivě a pozitivně.

„Naopak, vysoká nezaměstnanost má negativní dopad, a proto spotřebitelé mají mírně vyšší obavy z vývoje budoucí situace. Celkově je tak důvěra v ekonomiku u spotřebitelů meziročně lepší jak oproti roku 2012, tak i roku 2011,“ uvedl analytik.

Sezónně očištěné indikátory důvěry v obchodě a ve vybraných službách

Ekonomika grafEkonomika grafZdroj ČSÚ

Meziměsíčně stoupl také indikátor důvěry u podnikatelů z 0,4 bodu v květnu na 0,9 bodu v červnu, meziročně si ale pohoršil. Nálada se podle Kozuba zlepšila hlavně u služeb, které tvoří 30 procent celého indikátoru. „Podnikatelé v oblasti obchodu a služeb očekávají zlepšení celkové ekonomické situace a tím i pozitivní dopad na jejich podnikání,“ zmínil Kozub.

Negativní zprávy přišly z průmyslu a stavebnictví. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci podle statistiků mírně snížila a je nižší než v červnu 2012.

Sezónně očištěné indikátory důvěry v průmyslu a stavebnictví

Grafy ekonomikaGrafy ekonomikaZdroj ČSÚ

„Mírný pokles v bodovém hodnocení odpovídá i tomu, že podnikatelé vidí mírný pokles u zahraniční poptávky, která je pro český průmysl klíčová a tím i mírný pokles tempa výroby. V oblasti zaměstnanosti ale nečekají změny a ani celková poptávka se nezměnila,“ uvedl Kozub.

Ve vybraných odvětvích služeb, včetně bankovního sektoru, se v červnu hodnocení současné ekonomické situace dotazovaných oproti květnu zvýšilo.

: