Obrana si má příští rok polepšit na 43 miliard. Picek: 21 tisíc vojáků je minimum

Podle ministra Picka Česko potřebuje minimálně 21 tisíc vojáků.

Podle ministra Picka Česko potřebuje minimálně 21 tisíc vojáků. Zdroj: archiv

Sněmovna by měla podle branného výboru schválit návrh rozpočtu ministerstva obrany pro příští rok. Podle návrhu, který výbor podpořil, má ministerstvo hospodařit s 42,72 miliardy korun, což je zhruba o 670 milionů korun více než letos.

Návrh rozpočtu a výhled na následující dva roky podle ministra v demisi Vlastimila Picka umožní částečně nahradit deficit hromaděný v uplynulých letech. „Rozpočet zajišťuje základní funkcionality ministerstva obrany,“ uvedl Picek.

Předloha předpokládá, že Česko bude mít příští rok 21 294 vojáků z povolání, celkový počet zaměstnanců bude 29.290. Návrh rozpočtu uvádí pokles o 2444 míst, z toho 1687 u vojáků. Picek označil stav za „minimalistický“, aby obrana mohla vůbec plnit úkoly.

Branný výbor podpořil i návrh rozpočtu Národního bezpečnostního úřadu. Má mít 309,88 milionu korun, meziročně skoro o deset milionů korun víc.

Prioritou úřadu bude podle jeho ředitele Dušana Navrátila Národní centrum kybernetické bezpečnosti, na jehož chod je v návrhu rozpočtu 61,5 milionu korun.