Obrana zaplatí průchodnější Hrad, slibuje ministr Stropnický

Nově instalovaná stříška

Nově instalovaná stříška Zdroj: čtk

Výtvarník David Černý nainstaloval 21. října na Vltavě mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem v Praze plastiku ruky se vztyčeným prostředníčkem namířeným na Pražský hrad.
Pražský hrad, prezident
Kvůli deštivému počasí přišlo dnes na výstavu českých korunovačních klenotů na Pražský hrad méně lidí, než se očekávalo a než přicházelo při minulých výstavách. Několik hodin tak ve frontě strávili jen ti, kdo přišli před otevřením.
Miloš Zeman přichází na Pražský hrad.
5
Fotogalerie

Za 100 milionů korun by měl být nakoupen moderní kamerový systém. Správa Pražského hradu chce také nové bezpečnostní rámy.

Stav bezpečnostních kontrol na Pražském hradě není podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) ideální. Investice do zabezpečení, na které přispěl i jeho rezort, by měly pomoci k tomu, aby byl Hrad opět průchodnější. Stropnický to řekl na jednání výboru pro obranu Poslanecké sněmovny.

Ministr poznamenal, že množství lidí na Pražském hradě určité riziko představuje. "Nechci nikomu dělat advokáta, na druhou stranu musím říct, že prostě koncentrace lidí je tam značná v určitých obdobích, a nedělejme si iluze, že absolutně k ničemu dojít nemůže," řekl.

Zároveň označil za špatné, že někdy bývají fronty čekajících turistů velmi dlouhé. "Pokud já vím, vypracovává se projekt, jeho smyslem má být akvizice takových prostředků, které by současný stav podstatně změnily, změkčily ve smyslu průchodnosti tím prostorem," řekl ministr.

Ministerstvo obrany na zabezpečení Hradu přispělo 100 miliony korun. "Ty peníze mají přispět k tomu, aby tam nebyly rámy, které vytáhly odněkud z havarijní rezervy, ale aby tam bylo nějaké moderní zařízení, které by to podstatně urychlilo," poznamenal.

Podle dostupných informací se počítá s nákupem nového kamerového systému, Hrad chce také pořídit nové bezpečnostní rámy. Postupně by se pak měly obměnit i ty, kterými lidé vstupují do hradního areálu.

Zavedení bezpečnostních kontrol v srpnu vyvolalo kritiku. Hrad se brání, že tak reaguje na bezpečnostní hrozby a snaží se zajistit bezpečí návštěvníků. Stropnický dnes poznamenal, že se vede debata, zda by neměl být na Hradě vytvořen speciální vstup určený pro starší lidi, těhotné ženy nebo tělesně postižené.