Obyvatel Česka je víc, přibylo i Jediů

Mistr Yoda se stal nejvyššmí duchovním představitelem pro 15 tisíc obyvatel Česka

Mistr Yoda se stal nejvyššmí duchovním představitelem pro 15 tisíc obyvatel Česka

V Česku výrazně přibývá cizinců, díky nim a silné porodnosti posledních let vzrostl počet obyvatel o 332 tisíc. Více je také vysokoškoláku, zároveň ale rostě počet lidí bez vzdělání. Češi si také častěji chrání soukromí, když odmítají odpovídat na otázky týkající se národnosti a víry. Vyplývá to z předběžných výsledků letošního sčítání lidu, domů a bytů.

Počet cizinců v Čechách se blíží půl milionu, jejich za posledních deset let jich přibylo přes 260 procent. Mezi „přespolními“ vedou Ukrajinci, následují Slováci, Vietnamci, Rusové, Němci a Poláci. Nejvíce se rozrostla německá a ukrajinská komunita, cizinci se soustřeďují hlavně v Praze a Karlovarském kraji.

Česká populace také stárne. Počet lidí starších 65 let stoupl o 260 tisíc, dětí do 14 let je od roku 1980 při každém sčítání méně.

Oproti minulým sčítáním letos lidé mnohem častěji odmítali přiznat svou národnost. „Zatímco v roce 2001 nechtělo o své národnosti hovořit jen 173 tisíc lidí, letos využilo možnost neodpovědět 2,74 milionu obyvatel,“ uvedl Český statistický úřad. Nejvíce lidí se podle očekávání přihlásilo k české národnosti, o třetinu ale vzrostl počet Moravanů, kterých jej nyní už 6,7 procenta.

Nejsilnější cizinecké komunity v Česku:

Státní příslušnost Počet příslušníků v Česku
Ukrajinská 117 810
Slovenská 84 380
Vietnamská 53 511
Ruská 36 055
Německá 20 780
Polská 17 856

Zdroj: ČSÚ

Lidé si také více chránili svou vírů, nepřiznala ji polovina obyvatel. Řada dotázaných také využila možnost uvést, že sice věří, ale nehlásí se k žádné církvi. Největší nárůst zaznamenala víra jedi, k níž se přihlásilo před 15 tisíc lidí, kteří následovali další příznivce morálních hodnot rytířů Jedi z filmové ságy Hvězdné války po celém světě.

Ze sčítání vyplývá, že o 46 procent přibylo vysokoškoláků, kterých je nyní 1,1 milionů. Více je také lidí, kterým se žádného vzdělání nedostalo. V Praze má vysokoškolský diplom každý pátý obyvatel, v Karlovarském kraji méně než každý třináctý.

Sčítání také potvrdilo trend patrný už z posledního výzkumu: lidé se stále více rozvádějí a do nových manželství se jim nechce. Za deset let přibylo přes deset procent svobodných mužů necelých deset procent svobodných žen. Karlovarský kraj v této statistice naopak vede. „Mladí lidé se berou méně než v minulosti, a když už se chtějí vzít, nechávají svatbu na vyšší věk, což potvrzuje demografická statistika,“ vysvětlil ČSÚ.

Kromě lidí se sčítání dotklo i majetku. Kvůli tomu, že obce se v posledních deseti letech zbavovaly svého majetkového fondu, se více než zdvojnásobil počet bytů v osobním vlastnictví. Nyní jich je 1,057 milionu. Nájemních bytů je naopak o 37,3 procenta méně, družstevních ubylo o 21,2 procenta.

Všechny výsledky sčítání statistici představí v několika vlnách během příštích dvou let, data poté předají Evropské komisi.