Ochota Čechů utrácet roste. I ve stavebnictví

Index důvěry v ekonomiku v letech 2008 až 2014

Index důvěry v ekonomiku v letech 2008 až 2014 Zdroj: CSU

Češi více věří své ekonomice, platí to přitom jak pro podniky, tak pro spotřebitele. Červnová data Českého statistického úřadu podle analytiků ukazují, že firmy jsou ochotnější investovat a především spotřebitelé budou více utrácet.

Souhrnný ukazatel důvěry v ekonomiku proti květnu stoupl o 1,2 bodu na 8,3 bodu. Mezi podnikateli vzrostla důvěra v oboru služeb a v obchodě, mírně klesla v průmyslu. „Mírný pokles důvěry má sice za sebou průmysl, avšak zde jde spíše o korekci předchozích silných hodnot. Firmy nepředpokládají, že se jim podaří udržet silné tempo růstu výroby z úvodu roku, avšak i nadále očekávají nabírání nových zaměstnanců i zlepšování jejich ekonomické situace,“ vysvětlil analytic ČSOB Petr Dufek.

Důvěra ve zlepšení mírně stoupla také ve stavebnictví. Ukazatel důvěry ale stále zůstává hluboko v záporných hodnotách. „Stavebnictví má sice za sebou v posledních měsících vcelku slušné výsledky, avšak spíše než o stabilní a silný příliv nových zakázek šlo o výsledek mírné zimy, která jim umožnila pokračovat v činnosti,“ dodal Dufek.

Roste i spotřebitelská důvěra, v červnu meziměsíčně posílila o 1,2 bodu. Celkově sice stále zůstává pod nulou na minus 2,8 bodu, i to je ovšem nejlepší hodnota od počátku finančí krize v roce 2008.

„Spotřebitelé pozitivně vnímají jednak postupně klesající nezaměstnanost, ale také i nízký růst cen, který v posledních měsících panuje. To jim postupně dává jistotu do budoucna,“ myslí si analytik Home Credit Michal Kozub, podle nějž je vyšší ochota spotřebitelů utrácet dobrou zprávou hlavně pro sektor obchodu a služeb. „Z dobré spotřebitelské nálady totiž bude celkově těžit ekonomika, konkrétně spotřebitelská poptávka,“ podotkl Kozub.

Index důvěry v ekonomiku v letech 2008 až 2014Index důvěry v ekonomiku v letech 2008 až 2014Index důvěry v ekonomiku v letech 2008 až 2014 | CSU