Odboráři ukončí stávkovou pohotovost, důvody pominuly

Josef Středula na odborářském mítinku

Josef Středula na odborářském mítinku Zdroj: CTK

předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula
Josef Středula
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJosef Středula.
4
Fotogalerie

Odbory pracovníků veřejného sektoru zruší stávkovou pohotovost, do níž 6. září vstoupily na podporu požadavku na růst platů. Důvody k přípravě stávky či jiných protestních akcí pominuly, když kabinet dnes rozhodl o zvýšení platových tarifů i rozpočtu pro vysoké školy.

"Pominuly všechny důvody, které byly pro vyhlášení stávkové pohotovosti. Nyní je tedy splněno vše pro její zrušení. Vítáme vstřícný postoj vlády. Udělala velmi dobrý a pozitivní krok," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Do stávkové pohotovosti vstoupilo 14 odborových svazů. Zapojily se odbory školské, zdravotnické, úřednické, hasičské, civilních zaměstnanců armády, vědců, pracovníků kulturních zařízení i ochrany přírody, hudebníků a herců. Loni ve veřejném sektoru pracovalo 626 100 lidí. Zhruba 100 tisíc z nich je podle předáků ČMKOS v odborech.

Odbory požadovaly růst tarifů učitelů o 15 procent a ostatních pracovníků o deset procent od listopadu, o desetinu pak od ledna u lékařů a sester. Druhým požadavkem bylo navýšení rozpočtu vysokých škol, a to aspoň o tři miliardy.