Ondračka: Dopravní podnik byl bezpečným krmelcem pro tuneláře

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám pražského dopravního podniku míří podle informací České televize mimo jiné na exšéfa představenstva a bývalého radního za ODS Radovana Šteinera a právníky Davida Michala a Karolínu Babákovou z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners). Mezi podezřelými jsou podle ČT také ředitel Martin Dvořák a bývalý ekonomický šéf Ivo Štika. V další vlně trestních oznámení měl prý figurovat i člen dozorčí rady David Vodrážka (ODS).

Podle Davida Ondračky z české pobočky nevládní organizace Transparency International, která se podílela na právní analýze nevýhodných smluv pražského dopravního podniku, se tito lidé podíleli na zakázkách, které prostřednictvím nastrčených firem dopravní podnik tunelovaly. Podle Ondračky se jednalo o organizovaný zločin, který mířil i do vysoké politiky. „Je jasné, že obchod musel být krytý politiky z pražské radnice,“ uvedl Ondračka. Podle něj byl podnik pro lidi, kteří z něj tunelovali, „bezpečným krmelcem, kam mohou srnky vyhladovělé po zimě přijít a vždycky dostanou to, co potřebují“.

Další připravovaná vlna trestních oznámení měla podle ČT mířit také na poslance a člena dozorčí rady Davida Vodrážku (ODS), který v minulosti jako šéf představenstva některé smlouvy dopravního podniku také podepisoval. Vodrážka tento týden navrhl odvolání ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche, k jeho iniciativě se pak připojila dozorčí rada i představenstvo podniku.

Právě Lich inicioval ještě před svým odvoláním podání trestního oznámení kvůli nevýhodným smlouvám. V pátek si pak policie přišla do podniku pro dokumenty související s nevýhodnými smlouvami. Podle Ondračky odvolání Liche s trestním oznámením přímo souvisí. „Určité skupiny dostaly strach, že jde do tuhého, a měly tendenci to změnit,“ řekl v ČT Ondračka.

Lich: nevýhodná byla většina kontraktů v dopravním podniku

Lich dnes v ČT řekl, že na něj byly vyvíjeny tlaky ještě před jeho jmenováním do funkce ředitele podniku. Kvůli předplácení faktur ve sporném kontraktu s firmou Oleo Chemical na Liche údajně později tlačil také radní pro dopravu Josef Nosek (ODS). Nosek si pak prý proplacení zajistil u tehdejší ekonomické šéfky Magdaleny Češkové, která je nyní pověřená řízením podniku.

Nosek to ale odmítá. „O ničem takovém nevím, s panem ředitelem jsem komunikoval pouze písemně. Pokud něco takového tvrdí, ať ukáže důkazy a vyčíslí škody,“ reagoval Nosek.

Podle Liche je většina kontraktů v dopravním podniku nevýhodná. „SMS jízdenky jsou předražené o jednu až dvě třetiny,“ řekl v ČT Lich. Přesné vyčíslení měl podle něj ukázat forenzní audit vybraných smluv, který se před jeho odchodem plánoval. Audit současné vedení zrušilo s tím, že budou prověřeny všechny smlouvy od začátku roku 2007. Nevýhodná je podle Liche rovněž smlouva na obrazovky v metru. „Je to náš prostor, já bych si myslel, že by oni (provozovatel obrazovek) měli platit nám, ale my platíme měsíčně 1,5 milionu korun,“ konstatoval Lich.

Část peněz se podle Liche v minulosti utrácela i bez podepsaných smluv. Z celkových výdajů v loňském roce, které podle něj činily asi 17,4 miliardy korun, byly bez smluv proplaceny přes dvě miliardy.