Petřín se zařadí mezi přírodní památky

Petřínská rozhledna

Petřínská rozhledna Zdroj: ctk

Přírodní památka v centru Prahy. To bude od nynějška Petřín. Do seznamu biogeograficky významných lokalit ho již v listopadu roku 2007 zařadila Evropská komise. Hlavnímu městu České republiky tak přímo vznikla povinnost zajistit ochranu tohoto území do šesti let.

S návrhem zařadit Petřín mezi přírodní památky souhlasili pražští radní. Lokalita, která je domovem například i největšího tuzemského brouka roháče obecného, který je zařazen i na červeném seznamu České republiky, je již od roku 2007 zařazena na listině biogeograficky významných lokalit Evropské komise.

Přesně podle platného nařízení tak Praha do šesti let zajistila ochranu tohoto území. „Přírodní památka Petřín je navrhována z důvodu zajištění příznivého stavu této lokality pro ochranu roháče obecného a jeho biotopy. I na něj se tak vztahuje ochrana, jelikož se se jedná o evropsky významný druh, který je zároveň na Červeném seznamu ČR,“ dodal radní Lukáš Manhart.

Zařazení mezi přírodní památky tak navazuje na ochranu, která funguje na horní části Petřína už od roku 1998. Petřínská skalka je totiž chráněným přírodním výtvorem. Součástí památky bude i ochranné pásmo, které se vyhlašuje na zastavěných parcelách uvnitř přírodní památky a má ji chránit před potencionálně rušivými vlivy.

Palác, radnice ani Šlechtovka se rekonstruovat nebudou