Po cestě na Krym skončil Babišův syn na východě Ukrajiny. Protopopov: Bylo to bezpečné

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Údajný únosce Andreje Babiše mladšího Petr Protopopov odmítá, že by s premiérovým synem opustil republiku proti jeho vůli. V rozhovoru pro Právo svůj vztah k Babišovi mladšího popisuje jako bratrský. Zároveň ale vyložil řadu podrobností o průběhu jejich loňské zahraniční cesty, kterou Babiš mladší označuje za únos. Jednu dobu měl pobývat na východě Ukrajiny jen se ženou, se kterou se znal několik týdnů. Premiér Andrej Babiš ale současně na facebooku poděkoval manželům Protopopovým za péči o svého syna trpícího schizofrenií. Petr Protopopov mu věnoval 2,5 roku svého života, uvedl premiér.

Můj syn měl to štěstí, že i přes velmi vážnou duševní nemoc měl kamaráda, který se o něj staral jako o bratra. Kéž by všichni nemocní měli někoho takto hodného a oddaného, kdo jim věnuje svůj čas, pozornost a péči," napsal premiér.

Protopopov dnes v rozhovoru pro Právo uvedl, že byl od léta 2015 asistentem Babišova syna. Čtyři měsíce se o něho staral zadarmo, od ledna 2016 ho platil Agrofert jako řidiče. Protopopov uvedl, že se o juniora staral jako o nevlastního bratra. Do Ruska a na Krym ho loni v září odvezl kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo. Už předtím byli dva týdny v Kaliningradu. Jejich cestu dokumentuje řada fotografií a věděli o ní i příbuzní, uvedl Protopopov. V listopadu se na Krym vrátili a Babiš mladší si tam našel slečnu. Pod jejím dohledem trávil pak na Krymu a později i na východní Ukrajině bez Protopopova několik dní. "Zatímco já seděl v Bartolomějské na výslechu, on byl v Krivém Rogu se svou přítelkyní," řekl Protopopov.

Vycestování s Babišem mladším z republiky odůvodňuje Protopopov mediální reakcí na kauzy premiéra. „Loni došlo ke kauze korunových dluhopisů, pak jela naplno předvolební kampaň, přišlo trestní oznámení v kauze Čapí hnízdo. Ten tlak novinářů, kdy na nás stále někde čekali, byl enormní,“ popsal Protopopov. „Chtěl jsem prostě odjet z toho pekla, než se situace uklidní, a hlavně jsem chtěl, aby Andy přišel na jiné myšlenky," dodal.

V interview odpovídal i na otázku, proč se s premiérovým synem vydal právě na Krym. "Jistě víte, že nejsem Čech, takže z mého pohledu to není žádné anektované území, ale součást Ruska stejně jako Kaliningrad. A proč do Ruska? No, víte, jinak než rusky a česky se prostě nedomluvím. A protože v Rusku v září nebylo jinde teplo než na Krymu, který je navíc proti takovému Soči opravdu pěkný a je na co se podívat a co dělat, tak jsme jeli tam," tvrdí Protopopov.

Odmítá, že by bylo nebezpečné nechat Babiše mladšího trpícího schizofrenií na východě Ukrajiny pouze ve společnosti ženy, která se znala se synem premiéra jen několik týdnů. "Byl jsem si jist, že se nic nestane, a navíc tam s ním byla ta slečna. Byl to sice jiný svět, ale nebylo tam nebezpečno," uvedl muž, který prakticky fungoval jako asistent Babiše mladšího.

V reportáži Seznamu, která kauzu Babišova syna v pondělí rozpoutala, ale hovořil Protopopov jinak. Na otázku, proč vezl Babiše juniora na Krym a do Moskvy, odpověděl, že tam nikdy nebyl.

Kauzu oživilo také dnešní zveřejnění pasáže z e-mailu, který Babišův syn poslal redakci deníku Blesk v květnu 2017. Píše v něm o svých psychických problémech a o strachu. Zmiňuje také, že své psychiatričce Ditě Protopopové nedůvěřuje. Babiš mladší býval dříve pilotem, Blesku napsal, že výpověď v Travel Servisu podal v roce 2015.

Babišův syn nyní žije ve Švýcarsku, kde s ním rozhovor natočili novináři Seznamu. Je stále nemocný a bere léky. V rozhovoru pro Seznam prohlásil, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. K farmě, kvůli které čelí on i premiér obvinění z dotačního podvodu, prý podepisoval nějaké dokumenty, ale nevěděl, co podepisuje. Protopopova se Babiš mladší bál, a proto oznámil české policii, že byl unesen, řekl Seznamu.