Po zásahu v advokátních kancelářích policie obvinila deset lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů

Generální inspekce bezpečnostních sborů Zdroj: profimedia.cz

Policie obvinila deset lidí po zásahu, který od úterka prováděla mimo jiné v advokátních kancelářích kvůli údajnému ovlivňování trestních řízení. Mezi stíhanými jsou cizinci i Češi. Tři z nich jsou policisté, jeden bývalý policista a jeden advokát. K trestným činům, které kriminalisté kladou skupině za vinu, patří krácení daní, padělání listin či zneužití pravomoci.

"V současné době probíhají výslechy, takže je zatím předčasné vyjadřovat se k tomu, zda bude u některého z obviněných podán návrh na vzetí do vazby," uvedla mluvčí.

Desítka stíhaných, tři cizinci a sedm Čechů, se údajně provinila pěti různými trestnými činy. Nejpřísnější trestní sazba - až osm let vězení - jim hrozí za krácení daní. Někteří z obviněných údajně napomáhali k neoprávněnému pobytu cizinců, někteří se budou zpovídat i z neoprávněného přístupu k počítačovému systému.

Štěpánka Zenklová, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze, také potvrdila, že jeden z obviněných je pracovníkem telekomunikační společnosti. K tomu, čeho se konkrétně skupina dopouštěla, informace zatím neuvedla. Stejně tak se nechtěla vyjádřit k totožnosti stíhaného advokáta.

Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli kauze od úterního rána zasahovala na několika místech v Praze. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové zásah pokračoval i dnes. Server Aktuálně.cz v úterý napsal, že věc se týká vynášení informací o kontrolách cizinců.