Počty státních zaměstnanců trvale rostou již několik let, pro stát pracuje už 437 tisíc lidí

Úředníci dostanou přidáno (ilustrační foto)

Úředníci dostanou přidáno (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

ministerstvo financí
Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám (archivní foto z prosince 2013)
Vojáci při ostraze areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku
učitelka Michaela Dobešová ze základní školy prof. V. Vejdovského v Olomouci s jedním z prvňáků.
Učitel - ilustrační foto
9
Fotogalerie

Počet státních zaměstnanců se od roku 2012 zvýšil zhruba o 23 tisíc na letošních 437 tisíc. V příštím roce by se přitom měl jejich počet zvýšit o dalších 7600. Náklady na jejich odměňování od roku 2012 stouply o 16,6 miliardy na letošních 149 miliard korun. Příští rok by přitom měly výdaje státního rozpočtu na platy dále stoupnout na 162 miliard korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí.

Z celkového počtu téměř 445 tisíc státních zaměstnanců plánovaných na příští rok bude 28 tisíc zaměstnanců orgánů ústřední správy, tedy ministerstev a centrálních úřadů, jako je Nejvyšší kontrolní úřad, Správa státních hmotných rezerv nebo Energetický regulační úřad.

Dalších zhruba 54 tisíc zaměstnanců bude v organizačních složkách státu, jako je Generální finanční ředitelství, Česká obchodní inspekce nebo úřady práce. Celkem 86 tisíc lidí bude v bezpečnostních složkách, tedy policistů, vojáků, celníků nebo příslušníků vězeňské služby. Dále bude ze státních peněz placeno příští rok přes 239 tisíc zaměstnanců příspěvkových organizací, přičemž valnou většinu tvoří učitelé.

Počty učitelů i vojáků vzrostou

Návrh rozpočtu počítá s tím, že počet učitelů by se měl příští rok zvýšit o zhruba 3000. Dále by mělo přibýt zhruba 2000 vojáků a 750 lidí na úřadech spadajících pod ministerstvo práce a sociálních věcí.

Necelých 600 lidí pak podle dřívějšího vyjádření chce přijmout Finanční a Celní správa. Důvodem je rozšíření kompetencí celníků a nová opatřením proti daňovým únikům. Celkově by mělo na nábor nových lidí jít ze státního rozpočtu zhruba 350 milionů korun. Finanční správa nyní zaměstnává přes 15 tisíc lidí, celníků je zhruba 4000.

Průměrný plat státního zaměstnance by měl příští rok stoupnout na téměř 29 tisíc korun z letošních 27 tisíc korun. Platy učitelů již od letošního září stouply o osm procent, platové tarify vzrostly o šest procent. Od listopadu stoupnou mzdy policistům, hasičům, pracovníkům ve veřejné sféře, ale také asi 22 tisíc vojáků.