Zaměstnancům v IT stouply mzdy za 12 let o tři čtvrtiny. Nezastavila je ani krize

Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott)

Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott) Zdroj: Zdroj: Innocad, Paul Ott

Kanceláře Microsoftu v Sydney (Zdroj: Futurespace, Tyrone Branigan)
Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott)
Kanceláře Microsoftu v Sydney (Zdroj: Futurespace, Tyrone Branigan)
Kanceláře Microsoftu v Sydney (Zdroj: Futurespace, Tyrone Branigan)
Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott)
44
Fotogalerie

Z nejrychlejšího růstu mezd se v Česku mohou těšit zaměstnanci v oboru informačních technologií. Vyplývá to z analýzy projektu Česko v datech, kterou má deník E15 k dispozici. Vůbec nejlépe placenými zaměstnanci ale „ajťáci“ nejsou. Primát drží lidé z malého státního podniku nedaleko Prahy – řídící letového provozu.

Informační technologie patří dlouhodobě do skupiny oborů s druhou nejvyšší mzdou. Překonává je jen bankovnictví a pojišťovnictví. Rozdíly se ale rychle srovnávají, zatímco mzdy v IT rostly v letech 2002 až 2014 po očištění od inflace o 75 procent, pracovníci bank a pojišťoven si za stejnou dobu polepšili o 54 procent.

S tím, jak mzdy v těchto dvou oborech rostou, stoupají i očekávání absolventů. „Z výzkumu společnosti Universum mimo jiné vyplynulo, že v roce 2015 požadovali absolventi vysokých škol v průměru o pět procent vyšší nástupní plat než v roce předchozím. Nicméně v sektoru IT bylo navýšení tohoto očekávání až patnáctiprocentní,“ uvádí Česko v datech s tím, že firmy si tento růst mezd obvykle mohou dovolit.

 

IT bylo dokonce jedním z mála oborů, v nichž růst mezd nezpomalil ani v letech 2011 až 2014, kdy se na výplatních páskách českých zaměstnanců nejvíce projevily následky finanční krize. Jinak byl rok 2011 jediným za posledních 14 let, kdy růst mez nepřekonal inflaci.

Mzdy v IT rychle rostou mimo jiné kvůli velkému hladu firem po odbornících. Podle odhadu personální agentury Deckard&Penfield chybí v oboru 80 procent potřebného počtu zaměstnanců.

Vůbec nejvýdělečnější povolání je ale třeba hledat v jiné oblasti. Nejlépe placenými specialisty jsou zaměstnanci Řízení letového provozu. Medián mzdy letových dispečerů dosahuje 185 tisíc. Na opačném konci mzdového spektra stojí číšníci a servírky s mzdovým mediánem necelých 11 tisíc korun.

Projekt Česko v datech zmapoval příjmy nejen napříč obory, ale i napříč kraji. Mezi nimi tradičně panují značné rozdíly. Zatímco v Praze si v průměru vyděláte téměř 37 tisíc, v Karlových Varech je průměrná hrubá mzda o více než třetinu nižší.

Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka jsou i tak rozdíly v příjmech napříč obory a regiony ve srovnání s dalšími zeměmi relativně malé. „Životní úroveň roste v české společnosti více méně podobným tempem pro většinu obyvatel,“ uvedl ekonom.