Podobu stanice metra Depo Zličín určí vítěz architektonické soutěže

Podobu plánované stanice Depo Zličín na trase B pražského metra vybere dopravní podnik (DPP) v architektonické soutěži.

Podobu plánované stanice Depo Zličín na trase B pražského metra vybere dopravní podnik (DPP) v architektonické soutěži. Zdroj: Profimedia.cz

Podobu plánované stanice Depo Zličín na trase B pražského metra vybere dopravní podnik (DPP) v architektonické soutěži. Výsledky soutěže budou známy letos v dubnu, zahájení stavby je naplánováno na rok 2026, sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Architekta stanice vybere podnik prostřednictvím firmy Metroprojekt, která soutěž vyhlásí. Depo Zličín bude 62. stanicí pražského metra. Přesné náklady na vybudování stanice zatím nejsou jasné. V minulosti byla stejným způsobem prodloužena linka A do stanice Depo Hostivař.

"V minulosti se stanice metra stavěly jako výstavní skříň města. Ze stanic je cítit rukopis architekta a umělce. A s touto péčí přistupujeme k těm, které zatím nejsou postavené. Je naším cílem, aby mimo kvalitní služby pro cestující představovala nová konečná stanice i kvalitu z pohledu architektury, použitých materiálů a řešení detailů," uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Stanice bude povrchová s dvěma kolejemi a bočním nástupištěm. Vznikne pod svahem na severní straně kolejiště depa Zličín rovnoběžně se Sazovickou ulicí. Vestibul bude orientován východně. Vstup bude mít automatické posuvné dveře. Na jihu bude nástupiště otevřeno a cestující bude od kolejiště depa oddělovat pouze prosklená stěna. Severní část bude tvořit obvodový plášť s prosklenými stěnami se žaluziemi. Pro nástup a výstup bude využíváno pouze severní nástupiště. V budoucnu ale bude možné přidat druhé nástupiště.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

V soutěži bude vyzvána šestice architektonických ateliérů, které předloží své návrhy. Vítěze bude vybírat komise složená z odborníků i zástupců magistrátu, DPP a Metroprojektu. Začátek výstavby je naplánován na rok 2026, kdy by měla na Zličíně začít rovněž výstavba záchytného parkoviště P+R pro 500 vozů. Náklady jsou podle dřívějších vyjádření DPP odhadovány na 1,4 miliardy korun.

Podnik podobným způsobem vybudovat před asi 18 lety povrchovou stanici metra A Depo Hostivař. Vznikla jako součást depa z jedné jeho někdejší haly. Zprovozněna byla v květnu 2006.