Pokles zájmu o automobily táhne dolů celý český průmysl

TPCA

TPCA Zdroj: E15

Pokles tuzemského průmyslu v březnu zrychlil - meziročně spadl o šest procent po únorovém snížení o 5,7 procenta. „Březnový výsledek průmyslu rozhodně nepotěšil. Výroba se meziročně propadla o šest procent, i když po očištění o rozdílný počet pracovních dnů jen o 2,1 procenta. Silný propad stále zažívá největší průmyslový obor a ještě nedávno i držák naší ekonomiky – automobilový průmysl,” komentoval data statistického úřadu analytik ČSOB Petr Dufek.

Na meziroční pokles průmyslové produkce mělo největší vliv snížení výroby motorových vozidel, které kleslo o 15,4 procenta. Naopak nejvýznamněji vzrostly výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků a také potravinářských výrobků.

„Další propad průmyslu v řadě naznačuje, že ani v prvním čtvrtletí letošního roku se česká ekonomika neodrazila ode dna. Přesto situace není zdaleka tak tragická, jako na přelomu let 2008 a 2009. Meziměsíčně totiž už výroba průmyslu nijak výrazně nepadá (pokles o 0,2 procenta) a zakázky za březen rovněž nejsou ještě nejhorší (pokles o 1,8 procenta),” poznamenal Dufek.

Čtěte také o aktuálních výsledcích

.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,9 procenta, dobře se ale nevyvíjejí ty tuzemské, které klesly o 6,7 procenta. Pokles domácích zakázek se ale snížil z předchozích propadu o 12 procent. K meziročnímu poklesu nových zakázek opět nejvíce přispěla automobilová výroba.

„Český průmysl je silně závislý zejména na jeho německých odběratelích. I když některé indikátory ukazují, že náš západní soused na tom není tak špatně jako Česko, jejich provázanost již nefunguje tak jako v minulosti. Zároveň domácnosti i vláda šetří a firmy tolik neinvestují,“ rozvedl čísla Petr Smutný z PricewaterhouseCoopers ČR.

průmyslprůmysl|CSU

Za celé první čtvrtletí se průmyslová výroba meziročně snížila o 5,4 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 2,7 procenta. V porovnání s loňským čtvrtým čtvrtletím byla sezónně očištěná produkce o 1,2 procenta vyšší.