Zahraniční obchod je v přebytku, klesá ale vývoz i dovoz

export

export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku 32,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,1 miliardy méně. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů meziročně také klesly, vývoz o 7,1 procenta a dovoz o 6,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

„Dobré výsledky salda obchodní bilance jsou do určité míry zavádějící, protože březnový vývoz i dovoz klesá. Znamená to, že export i import skomírají kvůli nedostatku aktivity v domácí ekonomice, což je mnohem důležitější, než samotná bilance obchodní výměny,“ upozornil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

„Na první pohled pozitivní čísla skrývají fakt, že rekordní přebytek obchodní bilance je více dílem výraznějšího poklesu dovozu než růstu vývozu,“ upozornil i předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Obrat k lepším číslům a povzbuzení českého exportu by podle něj mohl přijít až v letních měsících.

Meziročně nižší vývoz je podle statistiků registrován od loňského prosince, pokles dovozu je patrný o měsíc déle. V březnu byl meziročně nižší zejména dovoz i vývoz aut, výpočetní techniky a strojů a zařízení k výrobě energie. Klesl i dovoz minerálních paliv a ropy a zemního plynu.

Statistiky zahraničního obchodu tak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nepřinesly žádné signály oživení v dosavadní slabé aktivitě české ekonomiky. „Ekonomika mezičtvrtletně velmi pravděpodobně opět klesla, a to už páté čtvrtletí v řadě,“ dodal k údajům.

„Jak naznačují první letošní data, prozatím se bilance vyvíjí podobně jako loni na začátku roku. Celkově se ovšem nového rekordu patrně nedočkáme a přebytek zahraničního obchodu poklesne z loňských 310,1 miliardy na 302,2 miliardy korun,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Nejbližší měsíce pro vývozce nebudou podle něj jednoduché kvůli vývoji v EU, na druhou stranu jim částečně prý pomáhá slabší koruna.