Policie napravuje zpackaný nákup, chce nové automobily do terénu

Policejní Huyndai ix35

Policejní Huyndai ix35 Zdroj: Tydenik policie

Cizinecká policie by se už brzy mohla dočkat nových vozů na zahraniční mise. Ministerstvo vnitra minulý týden uzavřelo příjem nabídek na dodávku 20 nových automobilů do těžkého terénu s odhadovanou cenou 30 milionů korun s DPH.

Policisté chtějí dieselové automobily s náhonem na všechny čtyři kola a automatickou převodovku. „Počítáme s nimi i pro možné plnění úkolů mimo Českou republiku v rámci spoluúčasti na ochraně vnější hranice schengenského prostoru,“ napsala E15 Ivana Ngueynová z tiskového oddělení policejního prezidia.

Pro Cizineckou policii je při těchto zahraničních misích důležitá schopnost jízdy v těžkém terénu. Během hlídkování podél maďarsko-srbské hranice se neosvědčilo nasazení poloterénních automobilů Hyundai ix35, jak informoval server Aktuálně. Loni jich ministerstvo nakoupilo 150 za 73 milionů korun, velký díl této částky přitom pocházel z evropských fondů.

Kvůli problémům s hyundaii prezidium loni rychle bez soutěže nakoupilo pět terénních vozů Toyota Land Cruiser za sedm milionů. Vláda na konci července schválila prodloužení policejní mise v Makedonii až do září. Ve stejné době by pak naopak padesátka mužů měla vycestovat na pomoc s ochranou maďarských hranic.